Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Irena Mušič Habjan, nedelja, 7. januar 2018

Zimsko usposabljanje GRS Kamnik na Mali planini

Novo leto 2018 smo kamniške gorske reševalke in reševalci začeli z rednim usposabljanjem.
V četrtek, 4. januarja 2018, smo imeli v prostorih društva teoretični del usposabljanja, predavanje Matjaža Šerkezija o protokolu reševanja iz plazov (vodenje, organizacija reševanja, ocenjevanje tveganja, oprema, logistika, ...).
V nedeljo, 7. januarja 2018, smo pod vodstvom Mateja Bizjaka in ostalih inštruktorjev nadaljevali s praktičnim delom na Mali planini. Kljub slabši vremenski napovedi nas je na začetku dela pozdravilo sonce, kmalu se je na nas spustila megla, zapihal je veter, ... bilo je pravo velikoplaninsko vzdušje. 
Delali smo po točkah: sestavljanje nosil, izdelava sidrišč v snegu, iskanje s plazovno žolno ter preskus njenega dometa, izdelava prereza snežne odeje in preizkus stabilnosti snežne odeje, sondiranje plazu. Izkopavanje ponesrečenca in nudenje prve pomoči smo izvedli skupinsko. Na koncu smo zaposlili tudi dva kužka, ki sta v težkih razmerah (improvizirano pripravljen poligon) našla  "prostovoljca" v snežnem grobu. Vaje se je udeležilo triintrideset članov društva DGRS Kamnik. 
https://grs-kamnik.si/novice.php?pid=946 1. 6. 2020