Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Irena Mušič Habjan, sobota, 26. maj 2018

Dan gorskih reševalcev - tekmovanje v nudenju prve pomoči

V soboto, 26. 5. 2018, je tako kot vsako leto potekal dan slovenskih gorskih reševalcev, tokrat so ga ob svoji 40-letnici pripravili reševalci iz Škofje Loke.

Kot je že v navadi, se ob taki priložnosti organizira tekmovanje, na katerem se člani posameznih postaj lahko preizkusimo iz praktičnega znanja nudenja prve pomoči ponesrečencem. 
Tudi Kamničani smo se odločili, da spet pokažemo kaj znamo. V mesecu maju smo se dobivali in pod budnim očesom naše mentorice Marjane obnavljali znanje, vadili oskrbovanje ran, imobilizacije, ponavljali postopke oživljanja, opravljali preglede ponesrečencev, se učili prepoznavati simptome, skratka utrjevali znanje, ki nam še kako lahko pride prav pri pravih ponesrečencih in reševanjih. Pri tem so nam pomagali naši zdravniki Grega, Primož in Urban ter drugi reševalci v vlogah poškodovancev. Vsem hvala za pomoč in vaš čas.
Na tekmovanju, ki je potekalo v lepi okolici loškega gradu, so nam organizatorji pripravili širok nabor situacij, s katerimi so preizkušali naše poznavanje načinov in postopkov, ki so potrebni, da je ponesrečenec optimalno oskrbljen. Neko dekle je zadela strela in sedaj leži brez znakov življenja, fanta je s hrbta vrgel podivjan konj, poškodoval si je glavo, vrat in hrbet, zraven je še dekle s poškodovanim prsnim košem, spet drug fant je nesrečno padel s kolesom, hudo si je poškodoval ramo in vrat, pod majico pa se skrivajo še predrta pljuča in še ženska, ki jo je obšla slabost, čuti močno bolečino v prsnem košu, ki se širi v levo roko. Po postajah smo tako reševali in oskrbovali naše namišljene poškodovance, vse pa so budno spremljali zdravniki, nas ocenjevali in zapisovali točke. Na koncu je Matej pokazal še spretnost in hitrost pri vzpenjanju in spustu po vrvi.
Po zaključku tekmovanja smo si ogledali še prikazno vajo reševanja s helikopterjem, temu pa je sledilo še sproščeno druženje in razglasitev rezultatov.
Nam je seštevek točk prinesel odlično tretje mesto med 14-imi sodelujočimi ekipami, po točkah sta bili boljši edino ekipa Škofje Loke na drugem mestu in zmagovalci iz Kranja.
Seveda smo veseli in ponosni na uvrstitev na tekmovanju, še bolj pa nas veseli, da smo se povezali kot ekipa in osvojili visok nivo znanja, ki nam bo v praksi (upam, da čim manjkrat) lahko še kako prišel prav.

Ekipo smo sestavljali: Marjana Hostnik kot mentorica, vodja ekipe Matej Bizjak in člani Boštjan Borštnar, Dejan Kuserbanj, Primož Lavrič in Tadej Trobevšek.

Zapisal: Tadej Trobevšek

Spletno uredništvo dodaja: Čestitamo!

https://grs-kamnik.si/novice.php?pid=963 20. 7. 2019