Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 13. februar 2012, ogledov: 2340

Poobjava: Lahko se zgodi tudi nam; PREVENTIVA najpomembnejša

V Sloveniji se obisk gora v zimskem času močno povečuje. S preventivnim pristopom in seznanjanjem obiskovalcev zimskih gora se planinska društva in postaje gorske reševalne službe trudijo za zmanjšanje števila nesreč v gorah. Društvo GRS Kamnik je tako v petek in soboto, 10. in 11. februarja 2012, na Veliki planini, pripravilo tečaj varne hoje v gorah v zimskem času.

Namen tečaja varne hoje v gorah v zimskem času je bil učenje in seznanitev udeležencev z varnejšim gibanjem v gorskem svetu pozimi in uporabo osnovnih tehničnih pripomočkov. 

Za cilje usposabljanja so si organizatorji iz GRS Kamnik postavili: 
- seznanitev udeležencev (obiskovalcev gora ) z nevarnostmi v gorah v zimskem času, 
- seznanitev udeležencev z osnovno tehnično opremo, ki se uporablja v zimskem času in njeno uporabo, 
- seznanitev udeležencev s strukturo snega, vrstami snežnih plazov in prerezom snežne odeje 
- seznanitev udeležencev s pravili varne hoje v zimskem času, 
- seznanitev udeležencev z informacijami kako ravnati v primeru nesreče in klic na številko 112, 
- prva pomoč pri poškodbah, tipičnih v zimskem času. 

Tečaja se je udeležilo 35 udeležencev, ki so sodelovali v odlično pripravljenem in izvedenem teoretičnem, prav tako pa tudi praktičnem delu tečaja. Vodja tečaja je bil Matjaž Šerkezi, Društvo GRS Kamnik, sodelovali pa so še drugi gorski reševalci in predavatelji. 
Teoretični del tečaja je potekal v Domžalskem domu na Mali planini, praktični del pa na terenu, kjer so vladale ta konec tedna zares prave zimske razmere, izjemen mraz, močan veter, vejevica in nizke temperature. Udeleženci so skozi prave zimske razmere lahko preizkusili tudi svojo osebno planinsko opremo. 

V teoretičnem delu so udeleženci spoznali vse o snegu in snežnih plazovih, ki jih je odlično predstavil geograf in strokovnjak za snežne plazove Miha Pavšek. Poudaril je, da je najpomembnejša od vsega preventiva ter zavedanje, da se lahko to zgodi tudi nam. Skozi zanimivo predavanje, polno koristnih napotkov in primerov, je udeležence seznanil o vseh različnih vzrokih za nastanek snežnih plazov, o vrstah snežnih plazov, katera so plazovita območja v Sloveniji, kako ocenimo in preverimo območje, katera oprema je tista, ki omogoča, da nas hitreje najdejo v primeru, da nas zajame snežni plaz. 

Študent medicine in predavatelj prve pomoč pri Rdečem križu Urban Iglič je predavanje o prvi pomoči naredil zanimivo za vse udeležence tečaja, še posebej pa je dal poudarek na postopkih oživljanja in poškodbah zaradi mraza.

Osnove varne hoje v gorah v zimskem času, o potrebni opremi, o uporabi in hoji s palicami, derezami, cepinom, krpljami ... pa tudi o nevarnostih - objektivnih in subjektivnih, ter kako ravnamo ob morebitni nesreči, je predaval Matjaž Šerkezi, gorski reševalec in alpinist, strokovni sodelavec PZS. Pogledali smo si tudi več krajših filmov Slovenske vojske, kako preživeti pozimi. 

Gorski reševalec in predsednik Društva GRS Kamnik Franc Miš je na praktičnih primerih reševanja prikazal, kakšne napake vse delajo ljudje. Poudaril je: »Za v gore se moramo dobro pripraviti, psihično in fizično, primerno se opremiti, opremo pa moramo znati uporabljati.« In: »Dokler nevarnosti ne spoznaš, misliš, da si varen.« 

Gorski reševalec Janez Ažman je udeležence seznanil o plazovnem trojčku - plazovni žolni, sondi in lopati, o pomenu, uporabi in delovanju, prav tako pa je na terenu vodil delovno točko o iskanju zasutega (ki ima seveda plazovno žolno) s pomočjo plazovne žolne. 

Na praktičnem delu so udeleženci, razdeljeni v skupine in s popolno zimsko opremo, v petih različnih delavnicah spoznali in preizkusili stabilnost snežne odeje po norveški metodi, delo s plazovnimi žolnami, pravilno hojo z in brez derez na različnih pobočjih, zaustavljanje s cepinom, sondiranje, nahrbtnik ABS, delo reševalnega psa ... 

Praktični del tečaja, ki ga je posnela tudi Televizija Slovenije, so izvajali gorski reševalci Jernej Lanišek, Janez Ažman, Matjaž Ravnikar, Matjaž Šerkezi, Janez Volkar, Bogomir Bajc, Marko Petek in Andrej Rezar. Sodeloval pa je tudi policist kamniške policijske postaje Matjaž Birsa. 

Pokroviteljica tečaja Zavarovalnica Triglav je poskrbela tudi za darila - majice, kapice in odbojne trakove. 

Gorski reševalci, člani DGRS Kamnik, so skozi tečaj na najboljši način pokazali, da je naloga gorskih reševalcev reševanje, prav tako pa je njihova velika naloga preventivna dejavnost, da do reševanj sploh ne bi prišlo. 

Zdenka Mihelič

Oglejte si prispevek TV Slovenije 1 (Poročila, 12. 2. 2012, od 4:32 naprej) 

Povezava: http://www.pzs.si/novice.php?pid=6664

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022