Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 30. marec 2015, ogledov: 1917

Volilni občni zbor Društva GRS Kamnik

"Danes ponosno povem, da sem ponosen, da sem bil ta leta vaš predsednik. Verjamem in prepričan sem, da ste tudi vi ponosni, da ste kamniški reševalci in zelo veliko je razlogov, ki upravičujejo naš ponos. Poleg uspehov, ki jih v zadnjih letih ni bilo malo, bom omenil: Helena pod Presedlajem, Martin pod Skokom, Sandra v Skuti, Robi na Veliki planini ... Nisem naštel vseh, niti nimam tega namena. Vsem je skupno, da smo jim zagotovo rešili življenje. Na to smo lahko in moramo biti ponosni."
V četrtek, 26. marca 2015, ob 18. uri je v prostorih nad kavarno Veroniko potekal volilni občni zbor Društva Gorske reševalne službe Kamnik, ki se ga je udeležilo 32 članov z glasovalno pravico od skupaj 57.

Po uvodnem pozdravu udeležencev zbora in gostov - podžupana Občine Kamnik Igorja Žavbija, predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Igorja Potočnika, predsednika Planinskega društva Kamnik Ivana Resnika, predsednika Planinskega društva Mengeš in gorskega reševalca Mira Šušteršiča, Marjana Jeraja in izvolitvi delovnega predsedstva je predsednik društva Franc Miš podelil priznanja GRZS naslednjim gorskim reševalcem: Janezu Ažmanu za življensko delo, Vladimirju Habjanu zlato priznanje in Alešu Janžekoviču bronasto priznanje. Poleg priznanj, ki jih podeljuje GRZS, so gorski reševalci tudi med prejemniki priznanj Civilne zaščite, in sicer so bronasto značko CZ prejeli Martjaž Ravnikar, Jure Prezelj in Matej Bizjak.

20150326_grs_kamnik_obcni_zbor_habjan_vladimir_001

Nadaljevanje občnega zbora je vodil predsedujoči delovnega predsedstva Matjaž Šerkezi ter povabil predsednika Miša da predstavi delo DGRS Kamnik v letu 2014, ki je bilo nekoliko manj obremenjeno z reševalnim delom (22 intervencij) kot leto poprej. Žal so gorski reševalci med 19 ponesrečenimi v dolino prinesli tudi enega mrtvega alpinista. Upad intervencij reševalci pripisujejo tudi preventivnemu delu, ki ga društvo redno izvaja. Društvo je v letu 2014 štelo 57 članov, poleg 34 članov z licenco še 9 častnih članov, 4 izredne člane in 10 pripravnikov, ki so poleg reševalne dejavnosti sodelovali tudi pri različnih vrstah usposabljanj (zimsko, letno, iskanje z GPS napravami, usposabljanje pripravnikov, tečaj varne hoje v zimskih razmerah, in specialistične pri komisijah GRZS za inštruktorje, reševalce letalce, vodnike reševalnih psov.). Poleg rednih dejavnosti so gorski reševalci sodelovali pri aktivnostih za postavitev repetitorja na Veliki planini, preventivnih dejavnosti, dežurstvih na prireditvah, predstavitah dejavnosti, dežurstvih v helikopterski ekipi na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ...

20150326_grs_kamnik_obcni_zbor_habjan_vladimir_002

Člani DGRS Kamnik so sodelovali tudi v organih GRZS, dobro sodelovanje pa je bilo tudi z Občino Kamnik, CZ Kamnik, Upravo RS za zaščito in reševanje, Regijskim centrom za obveščanje, Policijsko postajo Kamnik, Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik in ostalimi občinami, ki jih za reševanje pokriva DGRS Kamnik. Tradicionalno pa dobro ostaja seveda sodelovanje s PD Kamnik in ostalimi planinskimi ter gasilskimi društvi v okolici. Žal je društvo v letu 2014 globoko zaznamovala izguba dveh članov, gorski reševalci pa dveh prijateljev, Petra Mežnarja in Aleša Holca, ki se nista vrnila z alpinistične odprave na Kitajskem. DGRS in PD Kamnik sta za pomoč družinama zbirala in še zbirata finančna sredstva na posebnem računu.

20150326_grs_kamnik_obcni_zbor_habjan_vladimir_003 20150326_grs_kamnik_obcni_zbor_habjan_vladimir_004
 Alešu Janžekoviču bronasto priznanje GRZS Vladimirju Habjanu zlato priznanje GRZS

V nadaljevanju je poročilo o reševalnem delu za GRZS podal Matjaž Šerkezi, predsednik komisije za informiranje in analize pri GRZS, finančno poročilo DGRS Kamnik za leto 2014 predsednik Miš, poročilo inventurne komisije Jure Prezelj, poročili o zavetišču Velika Planina in vozilih Matjaž Ravnikar, poročilo nadzornega odbora predsednik NO Janez Volkar in poročilo disciplinske komisije njen predsednik Cene Griljc, ki so bila po času namenjenem za razpravo tudi potrjena.

Letošnji občni zbor je bil tudi volilni in gorski reševalci so za svoje vodstvo ponovno izbrali Franca Miša za predsednika DGRS Kamnik, Matjaža Ravnikarja in Jerneja Laniška kot podpredsednika, člani upravnega odbora so še Lojze Jerman, Damjan Kočar, Marko Petek in tajnik Matjaž Šerkezi. Člani nadzornega odbora so Janez Ažman, Janez Volkar in Irena Mušič Habjan, člani disciplinske komisije pa Cene Griljc, Vladimir Habjan, Simon Kurinčič, Janez Podjed in Miro Šušteršič.

Sledila je predstavitev plana dela za leto 2015 predsednika Miša, ki se bistveno ne razlikuje od dela, ki ga je društvo izvajalo v preteklem letu, prav tako tudi finančno poročilo; oba sta bila tudi potrjena.

Društvo v zadnjih letih skrbi za pomlajevanje in v svoje vrste povabi mlade alpiniste in alpinistke. Tako je Urban Novak zaključil svoje usposabljanje in postal član DGRS Kamnik, kandidati za pripravnike pa so postali: Jaka Capuder, Monika Planinc, Marko Gradišnik, Matej Mučič, Blaž Gladek in Urška Ferk.

Da je bilo društvo v letu 2014 uspešno so pritrdili tudi gostje, ki so se DGRS Kamnik zahvalili za dobro sodelovanje, trud in varno delo. Podžupan Žavbi pa je ponudil svojo pomoč pri ureditvi postavitve repetitorja na Veliki planini, ki bi omogočil dobro telekomunikacijsko zvezo ne samo gorskim reševalcem temveč tudi drugim.

Za zaključek pa besede predsednika Franca Miša kamniškim gorskim reševalcem: "Danes ponosno povem, da sem ponosen, da sem bil ta leta vaš predsednik. Verjamem in prepričan sem, da ste tudi vi ponosni, da ste kamniški reševalci in zelo veliko je razlogov, ki upravičujejo naš ponos. Poleg uspehov, ki jih v zadnjih letih ni bilo malo, bom omenil: Helena pod Presedlajem, Martin pod Skokom, Sandra v Skuti, Robi na Veliki planini ... Nisem naštel vseh, niti nimam tega namena. Vsem je skupno, da smo jim zagotovo rešili življenje. Na to smo lahko in moramo biti ponosni."

Besedilo: Irena Mušič Habjan
Fotografije: Vladimir Habjan  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2020