Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Tirolska žičnica, foto: Vladimir Habjan
Zimski transport, foto: Vladimir Habjan
Pomoč iz zraka, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Nazaj v planinski raj, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, četrtek, 5. oktober 2017, ogledov: 768

V visokogorju čaj in malica le še iz nahrbtnika - planinske koče zaprte

Jesen je čas, ko se k počitku ne odpravlja le narava. Je tudi čas umirjanja v gorah - z upadanjem obiska in s krajšimi dnevi se zapirajo tudi koče. Visokogorske do poletja, vrata ostalih planinskih koča pa bodo zaklenjena med delovniki.
Julijske Alpe
Visokogorske koče Julijskih Alp so zaprte! V okolici Triglava vas lahko zasilno oskrbijo le še meteorologi na Kredarici. To pomeni, da vam lahko priskrbijo posteljo in odeje v neogrevanih sobah taiste koče. Sicer pa se lahko v visokogorju Julijskih Alp čez noč odpočijete le še v zimskih sobah Staničevega in Vodnikovega domaZasavske koče na Prehodavcih, koče pri Triglavskih in Krnskih jezerih, na planini Pri Jezerupod vrhom Krna ter na Kriških podih. Prav tako so odprti vsi bivaki.

Kljub bližajoči se zimi pa vas bodo prav vsak dan z okusnimi dobrotami ter toplo sobo razvajali na KomniLipanci, v Tamarju ter v Erjavčevi koči na Vršiču. V času ugodnih snežnih razmer pa še na Voglu in Uskovnici.

Če se boste na planinski izlet ali pa na pravo planinsko turo odpravili ob koncih tedna, vas bodo toplo sprejeli še na na planini Razor, Orožnovi koči pod Črno prstjo, na VogarjuRatitovcu, v Krnicipod Vršičem (Mihov dom in Koča na Gozdu) ter na Petrovem Brdu.

 

Karavanke
Dom PristavaValvasorjev dom, koči na Ljubelju in na Pikovem ter Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče svojim obiskovalcem. Priljubljene postojanke na PeciUršlji gori, na Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na RoblekuKofcah in Zelenici vam oskrbniki odklenejo ob koncih tedna ter praznikih. V primeru ugodnih snežnih razmer za turno smuko pa na zadnje omenjeni Zelenici, obljubljajo tudi vsakodnevno obratovanje. Velja še opozorilo, da na območju Karavank bivakov ali zimskih sob NI!

bivak_pod_skuto_foto_matej_ogorevc zimska_soba_foto_matej_ogorevc
Bivaki in zimske sobe - dobrodošla zatočišča in prenočišča. Foto: Matej Ogorevc

Kamniško-Savinjske Alpe
Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini, na Golteh in na Krvavcu (v času obratovanja smučišča) vas bodo postregli prav sleherni dan. Nad Jezerskim že obe koči samujeta (Češka in Kranjska), prav tako nad Kamniško Bistrico koča na Kokrskem sedlu. Na Kamniškem bo koča odprta med lepimi konci tedna in prazniki, enako tudi koče na OkrešeljuLoki pod Raduho, na Menini planiniSmrekovcuDobrčiKriški goriKališču, v Domu pod Storžičem in v Kamniški Bistrici. V primeru ugodnih lavinskih razmer ste dobrodošli tudi pod Hudičevim borštom.

Na Klemenči jami in na Grohotu bosta koči odprti le še nekaj vikendov, nakar bosta do pozne zime utonili v zimsko spanje. Na Korošici spanje že traja in tako bo ostalo vse do pozne pomladi. 

 

Zatočišče pa lahko najdete v nekaterih zimskih sobah in bivakih. Z ležišči in odejami opremljene zimske sobe boste našli na Kokrskem in Kamniškem sedlu, pa na Okrešlju, Korošici, Ledinah in pri Češki koči. Poleg naštetega je počitek možen tudi v bivakih pod Grintovcem in pod Skuto.

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije

 

Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije planinske koče in domovi obratujejo brez večjih sprememb. Večina jie odprtih ob koncih tedna ter praznikih, nekatere pa vam vrata odprejo vsak dan.

Napisanemu navkljub priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem predhodno 

  Nekatere koče ostanejo v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov zaprte, saj je lahko dostop za oskrbnika in obiskovalce smrtno nevaren!

najavite! Oskrbniki bodo tako pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena - marsikatera koča je lahko v takem primeru zaprta, še posebej, če slabo vreme in globok sneg onemogočata normalen in varen dostop do koče.

 


Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani pzs.si/koce.

Pripravil Matej Ogorevc

Vir: PZS  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2018