Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Irena Mušič Habjan, torek, 11. april 2023

Dvodnevno reševanje francoskih planincev

V ponedeljek 10. aprila smo uspešno zaključili dvodnevno reševanje francoskih planincev.
Že v nedeljo 9. aprila smo bili v popoldanskih urah prek regijskega centra za obveščanje seznanjeni, da so štirje mladi Francozi, dva fanta in dve dekleti, ostali ujeti na bivaku pod Skuto, 2070 metrov visoko. Ker je čez noč zapadlo nekaj novega snega, zimske opreme pa niso imeli in ne bi mogli varno sestopiti v dolino, so to sporočili na center za obveščanje. 

Dežurna helikopterska enota je v spremstvu dveh reševalcev letalcev Društva GRS Kamnik v večernih urah poskusila z reševanjem, a se je bila zaradi premočnega vetra in megle prisiljena vrniti v dolino. V ponedeljek dopoldan so bile razmere še vedno slabe, a je helikopterski enoti v dveh vožnjah le uspel prevoz mladih Francozinj in Francozov v dolino. Nepoškodovane smo sprejeli v prostorih društva in jih odpeljali do njihovega vozila v Kamniški Bistrici. Povedali so, da so pot in informacije dobili na Google maps, ki pa so precej pomanjkljive.

V intervenciji je prvi in drugi dan sodelovalo 17 gorskih reševalcev društva, vodja reševanja je bil predsednik društva Jernej Lanišek. 

Zapisal Vladimir Habjan
Foto Vladimir Habjan
https://grs-kamnik.si/novice.php?pid=1052 2. 6. 2023