Društvo GRS Kamnik


Objavil/a: Matej Ogorevc, nedelja, 14. april 2024

Občni zbor GRS Kamnik – poročanje za nazaj, načrtovanje za naprej

Občni zbor Društva GRS Kamnik 21. marca 2024 je bil prvi uradni dogodek, odkar društvo ponovno deluje iz svojih lastnih prostorov. Iz njih smo bili kamniški gorski reševalci "pregnani" nesrečnega 4. avgusta - dneva, ko se je v dolinah Kamniške Bistrice, Črne in Bistričice vse postavilo na glavo. Le ena noč je nesluteno zaznamovala celo leto.
Občni zbor je kot predsedujoči delovnemu predsedstvu vodil Matej Bizjak, ki je na začetku, po vsesplošnem pozdravu, še posebej toplo pozdravil goste - predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) dr. Gregorja Dolinarja, Mateja Slaparja, župana Občine Kamnik, poveljnika Civilne zaščite Kamnik Tomaža Zabavnika ter predstavnike PGD Kamnik, PGD Kamniška Bistrica in okoliških planinskih društev. V nadaljevanju večera so vsi gostje pozdravili zbrane člane DGRS Kamnik, se nam zahvalili za odlično sodelovanje v preteklem letu, z željami, da bo intervencijskega sodelovanja v bodoče kar čim manj.
Sam občni zbor je potekal v prijateljskem vzdušju, nekaj razprav je sicer bilo, a na tem mestu bralca ne bomo dolgočasili z njihovo vsebino. Raje se posvetimo kratkemu povzetku delovanja društva v preteklem letu in pa predstavitvi načrtov za delovanje v tekočem letu 2024.

Kdo smo Društvo GRS Kamnik?
V letu 2023 je DGRS Kamnik sestavljalo 64 članov: 37 reševalcev z aktivno licenco ter pet izrednih in deset častnih članov. V tej množici najdemo šest inštruktorjev, šest letalcev reševalcev (od tega imamo inštruktorja letalca in tri letalce zdravnike), tri zdravnike (že ravnokar omenjene med letalci) in tri vodnike reševalnih psov. Poleg reševalcev z licenco imamo v svojih vrstah dva pripravnika.
Na začetku leta 2024 je inštruktorske vrste dopolnil Aleš Hočevar, na občnem zboru 2024 pa se nam je pridružila tudi nova pripravnica, zdravnica Špela Ozimek. Omenimo še, da za pristop v naše vrste zahtevamo znanje alpinizma in plezalne tehnike, ki ga kandidat/-ka dokazuje z doseženim nazivom »alpinist«, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije.
Društvo deluje na območju občin Kamnik, Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin.

skupinska_dec_21

Kaj smo počeli v letu 2023?
V letu 2023 smo imeli opravljenih 53 intervencij (ena več kot leta 2022), od tega je bilo 6 iskalnih in 47 reševalnih. Rešili smo 53 oseb, pri 20 intervencijah je sodeloval helikopter, pri 14 pa zdravnik. 370 gorskih reševalcev je opravilo 1174 reševalnih ur.

Reševalci letalci in zdravniki so v poletni sezoni in dodatnih obremenjenih terminih (šolske počitnice, prazniki) delovali v dežurnih ekipah za helikoptersko reševanje na Brniku.
Izvedli smo zimsko in letno usposabljanje, obnavljalni seminar iz prve pomoči, vaji reševanja z gondole in nove šestsedežnice na Veliki planini ter imeli seminar vožnje v Šoli varne vožnje na Vranskem, z dodatnim poudarkom na intervencijski vožnji in vožnji terenskih vozil. Imetniki specialnih licenc (zdravniki, inštruktorji, letalci, vodniki reševalnih psov) so se udeleževali rednih usposabljanj v okviru GRZS.

varna_voznja_vlado

V vikendih v času poletnih šolski počitnic smo izvajali dežurstvo, med letom pa dežurali na več športnih prireditvah (Tek na Sv. Primož, Pohod po nagelj, Tek na Limbarsko goro, kolesarska tekma XC) in izvedli tečaj varne hoje v gore pozimi.

Nekateri člani so aktivno delovali v organih in komisijah GRZS, predsednik pa kot delegat na sejah UO GRZS. Udeležili smo se posveta Gore in varnost, spominske slovesnosti na Okrešlju ter slovesnosti ob 25-letnici Ustanove Sklada Okrešelj. Udeležili smo se tekmovanja v prvi pomoči, ki je potekalo v sklopu Dneva gorskih reševalcev in zasedli odlično drugo mesto.
Na skupnem novoletnem druženju in letošnjem občnem zboru smo reševalcem veteranom za njihove življenjske jubileje podelili priznanja oz. darila. Prejeli so jih Janez Ažman, Franc Berlec, Cene Griljc, Lojze Jerman, Janez Kosec, Jernej Koritnik, France Malešič, Janez Podjed, Bojan Pollak, Srečo Podbevšek, Tone Trobevšek ml., Miro Štebe in Janeza Šušteršič.

Poplave
Elan v novih prostorih je bil velik. Nameravali smo dokončno urediti okolico objekta in začeti z bolj dinamičnim delom članstva v društvu. V začetku meseca avgusta nas je doletela največja naravna katastrofa v zgodovini Slovenije. V samo treh urah smo ostali brez vsega! Poplave so nam objekt, dobršen del opreme uničile. V svoje prostore nas je sprejelo PGD Kamnik, ki nam je odstopilo garažo za začasno rešitev in nemoteno reševalno delo, za kar smo jim neizmerno hvaležni.

Kljub začetnemu šoku smo zaradi ogroženosti prebivalstva takoj začeli z reševanjem. Od 53 intervencij so bile 3 izvedene tudi v času med 4. in 7. avgustom - torej v času od začetka poplav do umika vodotokov v struge. Večina reševanj je potekalo s helikopterjem, saj so bila številna območja zaradi poškodovanih, poplavljenih cest nedostopna. Naši reševalci so sodelovali tudi pri reševanju na Koroškem - nekateri v helikopterskem reševanju, drugi klasično. Naša naloga je bila tudi spremljanje gibanja plazu Blate nad Bistričico.

nach_dem_Wasserschaden_3

Ko so se razmere začele umirjati smo pristopili k čiščenju in urejanju naših prostorov. Prizadevno delo članov in drugih prostovoljcev je kmalu pokazalo rezultate - iz blata je objekt počasi dobival znane poteze. V mesecu septembru smo začeli z obnovo in prešli k rednemu delu društva. Hitro sanacijo in obnovo so nam omogočile številne donacije, nadomestno oz. novo reševalno opremo, pa tudi pridne roke na delovnih akcijah so zagotovili GRZS in okoliške postaje GRS.
V poplavah so bila z muljem, peskom in drugim materialom zalita in do neuporabnosti poškodovana tudi vsa tri intervencijska vozila. Nadomestila zanje so nam takoj zagotovili GRZS, GRS Kranj in znani trgovec avtomobilov. Z donacijami, ki smo jih prejeli, smo kupili intervencijsko terensko vozilo Toyota Land Cruiser, ki smo ga prevzeli 24. septembra. Poleg njega trenutno uporabljamo še izposojeno intervencijsko vozilo Dacia Duster.
Vsem, ki so nam v prvih tednih in pozneje kakor koli pomagali, s finančnim prispevkom, izposojo opreme in vozil se najlepše zahvaljujemo!!
Člani gradbenega odbora so bili ob otvoritvi novih prostorov septembra 2022 nagrajeni s turo v tujino po lastni izbiri. Letošnji avgust smo jim je mandat nepričakovano podaljšali, zdaj pa upamo, da bo peterica leto 2024 sklenila z lepimi spomini na ture iz izbranega evropskega gorstva.

Kaj bomo počeli v letu 2024?
Predvsem upamo, da se bomo člani društva čim manjkrat srečevali na reševalnih akcijah, zato pa toliko večkrat na usposabljanjih in družabnih dogodkih. Z nekaj spremembami načrtujemo udeležbo oz. izvedbo podobnih aktivnosti, kot smo jih izvajali v lanskem letu.
Na področju usposabljanja bosta izpeljani zimska in letna vaja, dodatno pa še helikoptersko usposabljanje za vse člane ter usposabljanje iz prve pomoči. Aktivno bomo nadaljevali usposabljanje pripravnikov, dežurstva ter predstavitve gorskega reševanja na prireditvah.

04_vaja_pod_trato_2_mb_1

Najpomembnejše, da ne govorimo finančno najzahtevnejše, bo zaključitev prenove prostorov. Potrebno pa je urediti še okolico, postaviti podporni zid, urediti parkirišče in notranje dvorišče. URSZR je prispevala sredstva za nakup nove reševalne opreme in dveh terenski vozil, ki sta trenutno v izdelavi. Upamo, da jih bomo lahko prevzeli že v kratkem.

Za zaključek
Leto 2024 bo nedvomno zahtevno. Čaka nas dokončanje obnove ter številni izzivi z urejanjem širše okolice, tudi dela, na katerega nimamo neposrednega vpliva - deponija materiala namreč leži na nekdanjem mestu za pristajanje helikopterja.
Do dneva objave prispevka smo zabeležili že 10 posredovanj - reševalnih in iskalnih intervencij. Po objavljenih statističnih podatkih GRZS ta trenutek v tem segmentu ''vodimo'' pred vsemi ostalimi društvi GRS. To se bo tekom leta verjetno spremenilo, a obeti vsekakor niso najboljši. Zato za zaključek pozivamo obiskovalce prelepih (kamniških) gora, da se na planinski izlet ali turo odpravljate odgovorno, predvsem pa primerno opremljeni in pripravljeni. Pred turo preverite vremensko napoved, s pomočjo planinskega zemljevida, opisa poti v planinskem vodniku in aplikacije maPZS načrtujte in izberite izkušnjam, psihofizičnemu stanju, znanju in družbi primerno pot. Izberite ustrezno opremo (ki jo znate dobro uporabljati).
In kar je tudi zelo pomembno - v gore se odpravite s prijatelji, ustrezno izkušenimi - in se srečno vrnite domov.

 


Zapisal Matej Ogorevc. Fotografije: arhiv DGRS Kamnik

https://grs-kamnik.si/novice.php?pid=1073 20. 7. 2024