Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Irena Mušič Habjan, sreda, 30. marec 2022, ogledov: 1456

Zlato priznanje Občine Kamnik Bojanu Pollaku

Občina Kamnik je 29. marca 2022 na osrednji slovesnosti ob praznovanju občinskega praznika v Domu kulture podelila zlato priznanje našemu častnemu članu Bojanu Pollaku.

Prilagamo obrazložitev in ČESTITAMO.

Občinski svet Občine Kamnik podeljuje Bojanu Pollaku zlato priznanje Občine Kamnik za uspehe na področju alpinizma.
Kamničan Bojan Pollak je skorajda vse življenje posvetil goram in alpinizmu. Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1966 v Zagrebu, kjer je študiral, pozneje pa kot dolgoletni član kamniškega Alpinističnega odseka. Sedaj sodi med osrednje slovenske plezalske osebnosti. Plezal je v Sloveniji in vseh republikah bivše Jugoslavije, v Avstriji, Italiji, Švici, Franciji, na Poljskem, v Kirgiziji in Nepalu. Do konca lanskega leta je opravil neverjetnih 2520 alpinističnih tur, kamor štejemo plezalne vzpone, pristope na vrhove, ledne slapove in turne smuke, od tega okoli 130 prvenstvenih. Bil je član treh jugoslovanskih alpinističnih odprav: na Kangbačen leta 1974, na Makalu leta 1975 in na Sagarmato (Mount Everest) leta 1979. V okviru enotne kategorizacije jugoslovanskih športnikov, katere glavni in ključni
avtor je bil, je petkrat dosegel republiški razred, štirikrat zvezni razred, trikrat mednarodni razred in enkrat razred zaslužnega športnika Jugoslavije. Zase pravi, da pleza iz čistega veselja.
V svoji dolgoletni planinski dejavnosti je deloval v matičnem Planinskem društvu Kamnik, kjer je član od leta 1955, pri Planinski zvezi Slovenije, v Združenju gorskih vodnikov Slovenije in Društvu Gorska reševalna služba Kamnik. Specializiral se je za usposabljanje vodnikov Planinske zveze Slovenije, kjer je sooblikoval politiko vodništva, tako prostovoljnega kot poklicnega. Poleg rednega sodelovanja v alpinistični šoli, kjer sta bila med drugim njegova »učenca« Marko Prezelj in Tomaž Humar, dolga leta deluje na celi vrsti tečajev in seminarjev za vodnike kot tudi tečajev varnejše hoje v planine v okviru Planinskega društva Kamnik. Kar osemkrat je kot vodja tečaja ali inštruktor sodeloval pri izobraževanju vodnikov nepalske planinske organizacije v šoli Aleša Kunaverja v nepalskem Manangu. Bojan Pollak je eden tistih, ki je že pred desetletji ponesel ime mesta Kamnik v svet, pri čemer še posebej izstopa njegovo pogumno reševanje ob tragični nesreči leta 1979 na Mount Everestu.
Bojan Pollak je deloval tudi na drugih področjih, med drugim kot tabornik, kjer je bil konec leta 1959 soustanovitelj Roda bistriških gamsov Kamnik. Bil je tekmovalec Judo kluba Kamnik v srednji kategoriji in osvojil nekaj visokih mest na tekmovanjih, kot funkcionar je deloval tudi na področju kamniške športne organizacije. Področij delovanja Bojana Pollaka je še več, med drugim v civilni zaščiti, v okviru občine na različnih področjih, poleg tega pa je tudi dolgoletni krvodajalec.
Posebno področje Bojana Pollaka je publicistika. Izkazal se je na področju kulturno­vzgojne dejavnosti. Poleg vrste člankov v Planinskem vestniku je avtor, soavtor, urednik ali sodelavec pri več publikacijah: plezalnih vodnikih Korošica, Kamniška Bistrica, Slovenske stene, Repov kot in Kamniška Bela, knjigah Kangbačen, Na vrh sveta, Mount Everest, Na vrhovih sveta, Proti vrhovom, Zgodovina reševanja v gorah nad Kamnikom, Planinski terminološki slovar, Velika planina v odsevu časa in drugih ter knjižice Hribovske popevke, učbenikov Alpinistična šola, Osnove gibanja v gorah in planinah, Planinska šola, Osnove tehnike vodenja, Vodniški učbenik, Mentor planinske skupine in več učbenikov slovenske šole za nepalske gorske vodnike, pesmarice Zavriskaj in zapoj, vodnikov Naravne znamenitosti Kamniško-Savinjskih Alp na kamniškem območju, Zimski vzponi, Kamniška Bistrica. V Kamniškem zborniku je objavljal članke o uspehih kamniških plezalcev in zgodovini kamniškega alpinizma, v občinskem glasilu Kamniški občan pa je vrsto let pisal članke o planinstvu. Pri vsaki od navedenih dejavnosti je bil izredno temeljit in dosleden in zato vedno med glavnimi zaslužnimi za dosežene cilje.
Bojan Pollak je prejemnik vrste priznanj Planinskega društva Kamnik, Planinske zveze Slovenije, Društva Gorska reševalna služba Kamnik in Gorske reševalne zveze Slovenije, športnih organizacij in Občine Kamnik. Ima najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije: svečano listino. Je zaslužni in častni vodnik Planinske zveze Slovenije, častni član Društva Gorska reševalna služba Kamnik in veteran društva, častni član Planinskega društva Kamnik. Leta 2016 je prejel državno priznanje medalja za zasluge.

Povzeto po spletni strani Občine Kamnik.


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024