Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Irena Mušič Habjan, petek, 22. julij 2022, ogledov: 1274

Sto let DGRS Kamnik - razstava v Kamniku

V Kamniku smo postavili razstavo o gorskem reševanju z naslovom STO LET ORGANIZIRANEGA GORSKEGA REŠEVANJA NA KAMNIŠKEM. 
Na Glavnem trgu in na Šutni bo razstava stala v poletnih mesecih, julija in avgusta.
Vabljeni na ogled!

Ob stoletnici organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem je Društvo GRS Kamnik v sodelovanju s Turistično informacijskim  centrom Kamnik postavilo razstavo z naslovom Sto let organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem. Na 12 obojestranskih panojih na Glavnem trgu in na Šutni velikosti 1,5 x 1 meter predstavljamo svoje društvo in aktivnosti.

»V letu 2022 Društvo GRS Kamnik praznuje sto let organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem. Iz majhne skupine vsega spoštovanja vrednih štirih bratov Erjavškov in drugih domačinov, ki so s pogumom in velikim občutkom sami od sebe pomagali ljudem v stiski, je zraslo društvo, ki je letošnje leto prvič pod lastno streho. Gorski reševalci Društva GRS Kamnik prostovoljno pomagamo ljudem, ki se znajdejo v bolj ali manj hudih težavah v gorah. Najbolj smo veseli, kadar lahko varno pospremimo ali pripeljemo različne obiskovalce gora v dolino,« smo zapisali na panoju.

Na prvi fotografiji so člani Društva GRS Kamnik v novih prostorih, v nadaljevanju pa je predstavljeno obnavljanje znanja, kajti gorski reševalci moramo biti v dobri telesni in duševni pripravljenosti, prav tako pa moramo obvladati reševalno tehniko. Tako z besedilom in fotografijami predstavljamo vaje letne in zimske reševalne tehnike ter drugih usposabljanj, kjer obnavljamo in izpopolnjujemo svoje znanje, na primer znanje dajanja prve pomoči. Vedno več reševanj v gorah opravimo s helikopterjem, zato moramo na tri leta opravljati osnovno usposabljanje za delo z njim.

Kar na štirih slikah sledimo zgodovini reševanja na Kamniškem, od prvih začetkov pred več kot dvesto leti, do 22. junija leta 1922, ko je bila v Stahovici iz rešilne skupine, ki jo je vodil France Erjavšek, ustanovljena Rešilna postaja in je tajnik Kamniške podružnice Slovenskega planinskega društva, znani slikar Maks Koželj, postal prvi načelnik, pa vse do sedanjih dni.

V nadaljevanju pišemo o naši statistiki in območju reševanja. Najbolj obremenjena sta predela osrednjega dela Kamniško-Savinjskih Alp in Velike planine, na kateri imamo kar 40 odstotkov vseh reševanj.

Vzgoja in informiranje planincev sta še kako pomembna, zato sledi tudi nekaj napotkov za obiskovalce gorskega sveta. Ključ za varnejši obisk gora sta znanje in izkušnje, pa nekaj malega sreče. Gorski reševalci iz Kamnika veliko časa posvečamo usposabljanju in preventivi pred gorskimi nesrečami. Vsako leto organiziramo tečaj varnejše hoje v gore pozimi, kjer planince naučimo zanesljive hoje v zasnežene gore in varstva pred snežnimi plazovi. Tečaj poteka pod vodstvom izkušenih predavateljev in gorskih reševalcev na območju Male planine in okolici Domžalskega doma. Pišemo tudi o tem, kako reagiramo ob nesreči.

Na šestih panojih na Šutni predstavljamo 12 intervencij, od prve leta 2003 pa do zadnje leta 2019. Naj predstavimo eno od teh:
»V ponedeljek, 27. februarja 2012, ponoči smo dobili poziv o pogrešanem planincu, ki naj bi se odpravil iz doline Kamniške Bele proti Konju. V intervencijo so bili vključeni še policisti  kamniške postaje in delavca družbe Velika planina, aktiviran je bil tudi policijski helikopter Letalske policijske enote. Posadka helikopterja je v nočnem letu preletela in s pomočjo reflektorja pregledala grape pod ostenjem Konja ter na obeh straneh Presedljaja in se po polnoči vrnila v bazo na Brnik. Gorski reševalci smo se odpravili na šest možnih pristopov in planinca ob pol dveh zjutraj našli hudo poškodovanega tik pod Skokom nad slapom Orglice. Nudili smo mu prvo pomoč in ga prenesli do ceste v dolini Bele ter predali ekipi Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kamnik. Med nadvse nevarno, zahtevno in naporno nočno reševalno intervencijo si je poškodoval koleno še eden izmed kamniških gorskih reševalcev. Tudi njega smo oskrbeli in ga z nosili prenesli v dolino, kjer ga je prevzela in v Klinični center prepeljala ekipa zdravstvenega doma. V intervenciji je sodelovalo 24 gorskih reševalcev in reševalk.«

VABLJENI NA OGLED!

Vladimir Habjan, gorski reševalec
Društvo Gorska reševalna služba Kamnik

Foto: Matjaž Šerkezi

Fotogalerija

Avtor/ica: Matjaž Šerkezi

Sto let DGRS Kamnik - razstava v Kamniku 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024