Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Griljc, četrtek, 6. maj 2010, ogledov: 7035

Bivak Pavla Kemperla pod Grintovcem

Bivak Pavla Kemperla stoji na Legarjih na Velikih podih na nadmorski višini 2070 m. Je eden najvišje ležečih bivakov v naših gorah. 

Imenovan je po enem od začetnikov alpinizma v Kamniško - Savinjskih Alpah in načelniku postaje GRS Kamnik v letih 1951 - 1968. Kemperle je bil tudi pobudnik izgradnje bivaka, ki stoji na križišču poti, ki vodijo od Zoisove koče na Kokrškem sedlu proti vzhodu čez Mala vratca na Legarje in naprej po podih čez Sleme na Tursko goro in naprej na Kamniško sedlo ali s Turske gore na Okrešelj. Druga pot se od bivaka odcepi proti severu na najvišje vrhove Kamniških Alp: Grintovec (2558 m), Dolgi hrbet (2473 m), Skuto (2532 m) ali čez preval Mlinarsko sedlo proti Češki koči na Ravneh.

Ker leži bivak na križišču pomembnih poti, je v teh letih nudil zavetje planincem, ki so jih na Velikih podih ujeli nevihta, noč, snežni metež, leden prehod čez Jurjevec, ki so se zgubili ali omagali. Skromna oprema bivaka zadostuje komaj za preživetje, čemur je bivak tudi namenjen. Marsikaterega planinca pa so gorski reševalci našli s pomočjo vpisne knjige, če se je le vpisal vanjo. Nekajkrat so se vanj zatekli tudi gorski reševalci, ko so iskali ponesrečene ali izgubljene. Posebno tisti, ki so bili prisiljeni uporabiti to skromno zavetja vedo, kako prav pride v nuji.

Z uro in pol hoje oddaljenim bivakom pod Skuto na Malih podih se lepo dopolnjujeta v osnovnem poslanstvu: zaščititi planince pred najhujšim.

Bivak je bil zgrajen v kamniškem podjetju Alprem, notranjo opremo pa so izdelali člani postaje GRS Kamnik. Zaradi slabega vremena v jeseni se je postavitev zavlekla za eno leto. Iz doline ga je leta 1973 pripeljal vojaški helikopter, člani postaje pod vodstvom tedanjega načelnika Toneta Škarje so ga - po predhodni pripravi temeljev - pritrdili v nekaj urah. V 35-ih letih pa je »kiosk«, kot ga planinci imenujejo zaradi tipske izgradnje, v krutih gorskih razmerah pričel razpadati. Njegov čas se je iztekel. Odpeljali smo ga v dolino in nadomestili z novim. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023