Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Bojan Pollak, sreda, 30. junij 2010, ogledov: 3156

Prikazna vaja reševanja potnikov iz gondole na Veliko planino

V sredo, 30. junija popoldne je bila na Kraljevem hribu in nad njim izvedena vaja reševanja iz gondole. Namen vaje je bil predvsem seznanitev gorskih reševalcev z novim načinom spuščanja, koordinacija z osebjem žičnice in usklajevanje reševalnih postopkov. Načeloma sicer osebje žičnice poskrbi za spust potnikov iz gondole na tla. Ker pa je večina sveta pod žičnico težko prehodnega oz. sploh neprehodnega, pa bodo morali za varen spust rešenih potnikov v dolino poskrbeti gorski reševalci.

Najprej je bil ogled reševalnega sistema za spust iz gondole, ki ga poleg osebne varovalne opreme sestavlja predvsem zavorna naprava, 300 m dolga vrv in reševalni sedeži. Sledilo je reševanje »potnikov« iz gondole s spustom najprej naravnost navzdol in transport z reševalnimi nosili, nato pa še spust poševno navzdol ob dodatni vrvi za primer, če je svet po gondolo neprehoden. Vajo so končali s analizo, v kateri so ugotovili dobre strani pa tudi nekatere manjše pomanjkljivosti oz. nejasnosti, ki jih bo še potrebno odpraviti, npr. prestop potnika v sedežu čez rob, možno zapletanje vrvi in podobno. Nova priprava za spust v reševalnih sedežih, ki deluje na osnovi centrifugalne zavore, se je pokazala zelo v redu in je bistveno boljša od dosedanjega načina. Največji problem pa bo gotovo predstavljal varen spust rešenih potnikov po strmem, prepadnem terenu, ki je v zgornjem delu pod traso nihalke, v dolino.

Ker so bili na ogled vaje povabljeni tudi mediji in predstavniki oblasti, je bila prikazana tudi druga oprema, ki jo gorski reševalci običajno uporabljajo med reševanjem v težko prehodnem terenu. Tako je bila dana možnost razčistiti tudi druga vprašanja v zvezi z reševanjem v gorah, preko medijev pa je bil dan poziv Vladi, ki na vseh področjih klesti proračun, naj to počne selektivno, namreč ne sme se zgoditi, da bi bila zaradi varčevanja ogrožena varnost kogar koli.

Vajo so si med drugimi ogledali tudi direktor občinske uprave Vladimir Korošec, podžupana Brane Golubovič in Rudi Pfajfar ter občinski svetnik Robin Majnik in se tako podrobneje seznanili z nekaterimi problemi tako reševanja kot tudi problemi GRS. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024