Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 1. maj 2017, ogledov: 22760

Trinajstletnik v temni noči, osamljen, prezebel in sredi krute gorske narave

Prijetno sončno nedeljsko popoldne in uživanje ob kavi pri Jodlnu, ko mi v žepu vibrira telefon. Ja, kdo pa sedaj kliče?! Oh ja, ponovno ta sitnoba GRS Kamnik! Kaj ponovno želi?! Intervencija: "Na Veliki planini je zašel 13 letni otrok, zbor na društvu. Prvi, ki bo tam naj me pokliče" se sliši iz mikrofona Mišev glas.

Nič, pot pod noge in domov po opremo. Med tekom razmišljam kaj vse potrebujem. Ne pozabi na "čelko", ki si jo dal polniti in radijsko postajo, aha, pa računalnik za prenos lokacije ... si ponavljam v mislih.

... in potem veterina Kamnik, naša nesojena baza, ki počasi "teče" proti letu 2018, ko bomo morali zapustiti prostore in se nekam odseliti. Kdo ve kam, kje, kako ..., odprtih je cel kup vprašanj, in samo reševali in pomagali bi radi kot to počnemo že skoraj 95 let v gorah nad Kamnikom in širšem območju vse do Domžal, Lukovice, Trzina, Mengša, Moravč ...

Tine že čaka pred garažo, ostali fantje prihajajo. Eno vozilo odpelje proti spodnji postaji gondole v Kamniški Bistrici od koder bomo šli po poti na planino Dol, Terrano pa z drugo ekipo na Planino od koder bodo pregledali področje nad Dolom.

Po informacijah, ki smo jih dobili, naj bi mladenič bil na Veliki planini z družino, ki je gor preživljala počitniške dni in je na sprehodu po Gradišču nenadoma izginil. Očitno se je zamotil z igro, videl, da staršev ni ob njem in začel nekam sestopati. Veliko področje, otroška glava in cel kup poti pa so ga "zapeljale" v neznano.

Med vožnjo v Bistrico dobimo informacijo, da ga je planinec srečal pri lesi na Konjščici, kjer ga je fant vprašal, kje se gre v dolino in ga je ta usmeril naprej proti planini Dol. Dobro, lokacijo imamo, vemo tudi, da je živ in v katero smer gre. Pripeljemo se do Kraljevega hriba, kjer cesto zapira rampa s ključavnico. Kje, kdaj, zakaj?! Nimamo ključa. Uporabimo svojega univerzalnega in s kleščami preščipnemo obešanko. Nekaj ovinkov naprej, čez cesto ležita debli s katerima je očitno nekdo želel zapreti cesto. Medtem nam policija posreduje informacijo, da je izgubljeni srečal dva planinca, katerima je zaupal težave in da sestopa z njima po planinski poti "čez Dol". Debli sta prežagani in odstranjeni, nekaj trenutkov zatem intervencijsko vozilo parkiramo na križišču, kjer se planinska pot priključi cesti, ki pripelje do gondole.

Pol ure kasneje smo skupaj s fantom. V kratkem času je to bila že osma intervencija na področju Velike planine in končala se je srečno.

Splet številnih naključij, informacij planincev, ki so ravnali odgovorno in premišljeno, ter v ključnih trenutkih posredovali informacije na številko 112 in nam gorskim reševalcem, je mladega pustolovca hitro in učinkovito pripeljalo v varne roke in toplo zavetje. Kmalu zatem, ko smo z vozilom odpeljali proti dolini, se je dan prevesil v noč. Nizke temperature, vlaga in pičla oblačila izgubljenega fanta, bi v primeru, da bi moral noč preživeti na prostem lahko bile zanj usodne. Ne predstavljam si kaj vse bi preživljal trinajstletnik v temni noči, osamljen, prezebel in sredi krute gorske narave.

20170430_grs_kamnik_intervencija_mi_gremo_pa_po_svoje_001

Mladi pustolovec je ob srečanju z nami bil otroško vesel, se sredi blatnih tal usedel zraven Matjaževega reševalnega psa Luckija in božal njegovo mehko dlako in v sredo bo lahko svojim sošolcem pripovedoval zgodbo, svojo izkušnjo v gorah nad Kamnikom, ki so jo njegovi vrstniki videli v mladinskem filmu Mi gremo pa po svoje.

Velik hvala vsem planincem, ki so pomagali, da mladostnik že sladko sanja v topli postelji.

20170430_grs_kamnik_intervencija_mi_gremo_pa_po_svoje_003

Na tem mestu pa bi opozorili vse, ki ceste zapirajo z rampami in so te zaklenjene, da poskrbijo in ključe izročijo policiji, reševalcem NMP, gasilcem, gorskim reševalcem in tudi kateremu od domačinov oz. gostincu, ki živi blizu zapore in da na ceste ne nameščajo ovir. Tokrat smo jih imeli čas odstraniti. Se pa naj vsak postavi v situacijo, ko bi bil sam v težavah in bi potreboval pomoč ali pa v primeru srčnega zastoja, kjer šteje vsaka sekunda in vsaka takšna ovira odloča med življenjem in smrtjo.

V intervenciji je sodelovalo osem gorskih reševalcev, policist gorske enote in reševalni pes Lucky. V veliko pomoč pa so nam bili planinci, ki jih je izgubljeni srečal na svoji poti.  

Besedilo: Matjaž Šerkezi
Fotografije: Matjaž Ravnikar  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024