Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Griljc, torek, 5. oktober 2010, ogledov: 2375

Reševalna intervencija - Mlinarsko sedlo

Nekaj urni ponedeljkov izlet se je žal spremenil v tragedijo.

V ponedeljek sta se planinca okrog 11h dopoldne odpravila čez Gamsov skret preko Slemena na Male pode, nato pa sta imela namen do bivaka pod Skuto in se preko Žmavčarjev vrniti v dolino.

Tako bi v popoldanskih urah izlet zaključila, vendar se je le ta zaradi "spleta okoliščin" sprevrgel v tragedijo. Bivaka planica zaradi slabega vremena, dežja in megle nista našla in sta se znašla na pobočjih Turske gore. Ura je bila pozna, zato sta se odločila, da se ponovno preko Slemena in čez Gamsov skret vrneta v dolino. Kraški svet po katerem sta hodila je zaradi škrapel in vrtač orientacijsko zelo zahteven, odcep za nemarkirano lovsko pot čez Gamsov skret pa neizrazit, zato sta ga zgrešila. V temi, stalnem dežju, vetru in megli sta hodia po škraplastem svetu od markacije do markacije in s pomočjo čelnih svetilk počasi napredovala z namenom, da najdeta vsaj bivak pod Grintovcem. Zaradi razmer in nepoznavanja terena sta na zgornji poti pod Dolgim hrbtom zgrešila sicer dobro označen odcep za Kokrsko sedlo in bivak in zašla na pot, ki vodi proti Mlinarskemu sedlu. Pod sedlom na višini okrog 2250m, sta si okoli druge ure zjutraj pod balvanom pripravila zasilni bivak. Okrog sedmih, ko se je zdanilo planinec predlaga, da poiščeta bivak, prijateljica zaradi izčrpanosti in podhlajenosti ni mogla na pot, zato se odloči, da ga poišče sam in ji prinese odeje. Megla se nekoliko dvigne, bivak najde, okrog 11h pokliče 112, zaprosi za pomoč, si natovori odeje in se vrne pod Mlinarsko sedlo, kjer pa lahko ugotovi, da prijateljici ne more več pomagati.

Zaradi izčrpanosti in podhladitve je planinka pod Mlinarskim sedlom umrla.

"Splet okoliščin"?
Težko bi se sprijaznil s takim definiranjem ture. Prepozno na turo, neupoštevanje vremenske napovedi, nepoznavanje terena, slaba oprema in prepozen klic na pomoč so napake, ki jih narava ne spregleda in kaznuje. Včasih je dovolj en nepredviden manjši dogodek na turi, ki pa se potem zaradi ostalih dejavnikov žal stopnjuje in potencira v nesluten zaključek.

REŠEVANJE:
Razmere onemogočajo helikoptersko reševanje, zato steče reševalna akcija na klasičen način. Najprej nošnja opreme, nato prevoz ponesrečenke s pomočjo gorskih nosil. Na izpostavljenih delih varovanje, spuščanje in dvigovanje-vleka s pomočjo vrvne tehnike v dolino. Udeleženih 20 reševalcev in zdravnik.
Izkoriščam priliko in se zahvaljujem PD Kamnik za prevoz opreme s pomočjo tovorne žičnice na Kokrsko sedlu in usluge v Cojzovi koči.

5. 10. 2010, ob 13:40. Nošnja reševalne opreme na poti proti Malim vratcem
nad Kokrskim sedlom. Vso pot nas je pral dež.

 

5. 10. 2010, ob 16:10.Razmere pri bivaku pod Grintovcem: dež, veter,
megla, mraz...

 

Sestavljanje gorskih nosil.

 

Na lažjih delih poti smo na nosila namestili kolo in si olajšali delo.
Na strmejšem delu poti od bivaka pod Grintovcem do Kokrskega sedla smo

za spuščanje nosil uporabili vrvno tehniko, prav tako za varovanje in vleko

nosil proti Malim vratcem, kjer je pot spolzka, strma in izpostavljena.

 

Odcep za Mlinarsko sedlo, na nasprotni strani smerokaz za Kokrsko sedlo.

 

 

Povezava: http://slowwwenia.enaa.com/Novice/Kronika/58-letna-planinka-umrla-zaradi-obnemoglosti-in-podhladitve.html

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022