Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sreda, 21. marec 2012, ogledov: 1876

Slavnostni Zbor reševalcev ob 100. letnici Gorske reševalne zveze Slovenije

Danes se je župan Marjan Šarec skupaj z ministrom za obrambo Alešem Hojsom udeležil slavnostnega Zbora reševalcev ob 100. letnici Gorske reševalne zveze Slovenije. 

V sklopu praznovanja 100. letnice ustanovitve Gorske reševalne službe v Sloveniji je bilo Društvo GRS Kamnik gostitelj Zbora reševalcev Gorske reševalne zveze Slovenije. Gorska reševalna služba Slovenije je bila ustanovljena 16. junija 1912 v Kranjski Gori v okviru Slovenskega planinskega društva, predhodnika Planinske zveze Slovenije. Od ustanovitve do danes deluje z enakim namenom in poslanstvom: prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na teže dostopnih območjih. S svojim preventivnim delovanjem si prizadeva nesreče tudi preprečiti. Danes je Gorska reševalna zveza Slovenije samostojna, strokovna, nevladna in humanitarna zveza 17 samostojnih gorsko-reševalnih društev. 

Slavnostnega zbora so se udeležili generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Borut Peršolja, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, podpredsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Slavko Rožič in Franc Miš, župani sosednjih občin, predstavniki planinskih, gasilskih, kinoloških in sorodnih društev ter podporniki in sodelavci gorskih reševalcev ter reševalci. 

Zbrane je najprej pozdravil predsednik Društva GRS Kamnik Franc Miš, nato pa besedo predal ministru za obrambo Alešu Hojsu, ki je članom Društva Gorske reševalne zveze Slovenije iskreno čestital ob jubileju, izkazal spoštovanje do njihovega junaškega dela, ki ga ni malo, saj je reševanja v gorah vedno več, ter jim obljubil dobro sodelovanje med ministrstvom za obrambo in Gorsko reševalno zvezo tudi v prihodnje. 

Na slavnostnem Zboru je bilo Občini Kamnik podeljeno priznanje za sodelovanje z Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Župan Marjan Šarec se je zahvalil za priznanje, izrazil zahvalo vsem reševalkam in reševalcem za humanitarno delo ter poudaril, da ima njihovo reševanje, zaščita in pomoč neprecenljivo vrednost. Pohvalil je delovanje gorskih reševalcev na področju preventive, saj lahko že s pravilnimi in pravočasnimi ukrepi zmanjšamo ali pa celo preprečimo škodo oziroma žrtve naravnih nesreč in nesreč, ki so plod človekovih nepremišljenih dejanj. Zaželel jim je uspešno delo in izrazil upanje po aktivnem sodelovanju z Občino Kamnik. 

Nekaj besed je ob tej visoki obletnici spregovoril tudi predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik ter podelil 9 priznanj za sodelovanje, 1 svečano listino, 13 plaket za življenjsko delo in 7 novih častnih članov. 

Priznanja za sodelovanje Gorske reševalne zveze Slovenije so prejele občina Kamnik, občina Mengeš, občina Domžale, občina Lukovica, občina Trzin, občina Komenda, Policijska postaja Kamnik, Planinsko društvo Kamnik, Alpinistični odsek Planinskega društva Kamnik. 

Svečano listino Gorske reševalne zveze Slovenije je prejelo Društvo GRS Kamnik. 

Naziv častnega člana je z letošnjim letom dobilo 7 novih članov in sicer, Cene Griljc, Metod Humar, Pavle Šimenc in Tone Škarja iz Društva GRS Kamnik, Janko Šekli in Marjan Lavtižar s Postaje GRS Kranjska Gora in Jože Rožič iz Društva GRS Rateče. 

Plaketo za življenjsko delo pa so prejeli Pavel Mandl iz Društva GRS Koroška, Bojan Pollak iz Društva GRS Kamnik, Stanislav Rotar, Tomaž Jamnik in Brane Jaklič iz Društva GRS Kranj, Anton Oman, Andrej Žemva, Janez Mertelj, Rudi Robič in Janez Lupše s Postaje GRS Kranjska Gora, Marko Butinar, Franc Kajžar, Janez Mlinar iz Društva GRS Rateče. 

Za kulturni program so poskrbeli kvartet Krt in Planinski krožek OŠ Šmartno v Tuhinju z igrico »Gremo na Menino planino«.  

Povezava: http://www.kamnik.si/novice/Slavnostni-Zbor-resevalcev-ob-100-letnici-Gorske-resevalne-zveze-Slovenije-21-03-2012

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022