Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Bojan Pollak, nedelja, 18. marec 2012, ogledov: 1877

Mladi so spoznavali delo GRS in se učili varnejše hoje

»Kar se Janezek nauči, to Janez zna« je star slovenski rek, ki se ga zavedajo tudi v Društvu GRS Kamnik, kjer pravijo tudi, da je »preventiva boljša od kurative«. S tem razlogom je DGRS Kamnik v februarju organiziralo usposabljanje za varnejše obiskovanje hribov pozimi za »Janeze« - torej odrasle, v marcu pa še za »Janezke«. 

Tako se je prikaza dela delovanja GRS in nekaterih osnov varnejše hoje v snegu v planine udeležilo, skupaj z mentorji in 18 starši, kar 66 mladih planincev iz osnovnih šol Toma BrejcaStranj in Šmartnega v Tuhinju.

Sodelovali pa so tudi otroci projekta Zdrav življenjski slog Zavoda za šport RS Planica in Evropskih socialnih skladov.

 1 (2)

Približno polovica otrok se je z avtobusom pripeljala do Rakovih ravni od kjer so peš prišli čez Gojško in Malo planino do Lambergarice (Wambergarce), kjer je bil prikaz, druga polovica se je z žičnico pripeljala do Tratic in nato čez Veliki Stan dospela do delovišča. Že med samim pristopom je bilo povedano in prikazano marsikaj iz varnejše hoje. 
V Lambergarici, kjer je bilo še dovolj snega in kjer tudi močan jugozahodnik, ki je ta dan brill čez planino, ni imel nobene moči in je bilo prijetno toplo, so se razdelili v štiri skupine, ki so zapovrstjo obiskale štiri delovne točke: iskanje zasutih s pomočjo plazovne žolne, iskanje zasutih s pomočjo sondiranja, uporaba akia in prikaz uporabe derez in cepina. Vsak udeleženec je nato lahko sam poskusil in se preizkusil v pokazanem. Na koncu je bila prikazana še uporaba ABS nahrbtnika za preživetje v plazu in iskanje zasutega v plazu s pomočjo RECCO naprave. Sledil je pohod do gostišča Zeleni rob, kjer je po malici bilo prikazano še reševanje s sedežnice. 

1 (5)

Da je vse potekalo v redu, je poskrbel glavni organizator Matjaž Šerkezi ob pomoči drugih članov Društva GRS Kamnik: Janeza Ažmana, Aleša Hočevarja, Aleša Janžekoviča, Frana Kemperla, Damjana Kočarja, Petra Mežnarja, Franca Miša, Bojana Pollaka in Janeza Volkarja

1 (6)

Da so mladi planinci varno prispeli od izhodišča na delovišče in nazaj, so poskrbeli njihovi mentorji in planinski vodniki PD Kamnik: Lučka Drganc, Franc Obreza, Tinkara Skamen Šerkezi, Stanka Kočar, Špela Kobetič, Miro Uršič, Mojca Janžekovič in Andrej Matjan

1 (3)

Pohvaliti je potrebno tudi družbo Velika planina, d.o.o., ki je pri akciji zgledno sodelovala. 

Povezava do reportaže SLO1 (od 4:39 min.): http://tvslo.si/#ava2.131724737;;   

logo ess zavod

triglav

Fotografije: Tinkara Skamen Šerkezi   
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022