Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, nedelja, 16. januar 2011, ogledov: 2255

Dnevi varstva pred snežnimi plazovi Društva GRS Kamnik

Velika planina, 14. in 15. januar 2011: V petek in soboto so na Veliki planini potekali dnevi varstva pred snežnimi plazovi v organizaciji Društva GRS Kamnik. Pod dobrim vodstvom inštruktorja GRS Kamnik, Genadija Štuparja, so bila izpeljana kvalitetna predavanja o plazovih (mag. Miha Pavšek), prve pomoči (Primož Trunk, dr. med.), varnega gibanja v zimskih razmerah (Matjaž Šerkezi), analiza preteklih nesreč (Genadij Štupar) in plazovnih žolnah (Janez Ažman). 

V soboto je potekalo delo na terenu, kjer so udeleženci lahko praktično preizkusili iskanje s pomočjo plazovnih žoln, dobili ogromno informacij o varnem gibanju po plazovitem terenu, se seznanili z norveško metoda preizkusa stabilnosti snežne odeje in pregleda zgodovine snežnih padavin na snežnem profilu. Poleg norveške so dobili še nekaj dodatnih pojasnil in informacij o švicarski in kanadski metodi preizkusa stabilnosti snežne odeje. Vodnika lavinskega psa, Matjaž Ravnikar in Genadij Štupar sta na slikovit način prikazala reševanje s pomočjo psov in udeležence seznanila s pravili, ki veljajo na plazovini v primeru iskanja s pomočjo lavinskih psov. Sledila je predstavitev in pojasnitev prednosti nošenja nahrbtnika s samonapihljivo zračno blazino. Vsi udeleženci pa so se lahko preizkusili v organiziranem sondiranju. 

Zaskrbljujoča je bila le udeležba, saj se je dni udeležilo le osem planincev. Pri tem se postavlja vprašanje ali v društvih in med ljudmi ni zanimanja za tovrstne oblike usposabljanj, ki bistveno pripomorejo k varnemu gibanju v gorskem svetu pozimi. Glede na to, da je planinstvo najbolj množična rekreativna dejavnost v Sloveniji s katero se ukvarja vsak 25 državljan in da število smrtnih žrtev zaradi snežnih plazov v Sloveniji ni majhno, smo lahko zaskrbljeni. Tukaj bi ključno vlogo morali odigrati vodniški odseki posameznih Planinskih društev in poslati svoje strokovne kadre na tovrstna usposabljanja. Ne smemo pozabiti tudi na alpinistične odseke in klube znotraj katerih potekajo alpinistične šole, ki bi lahko na poceni in enostaven način svojim tečajnikom in članom, slednje velja tudi za pripravnike in alpiniste, dali dodatna in nujno potrebna znanja za hojo v gore pozimi.

 

Upamo, da bo svoje naredil čas in bodo ljudje sprevideli pomembnost tovrstnih usposabljanj, saj gre za življenja posameznikov. Društvo GRS Kamnik želi vsem planinkam in planincem varen in premišljen korak.

Hkrati se zahvaljujemo vsem inštruktorjem, ki so sodelovali na dnevih varstva pred snežnimi plazovi za kvalitetno izvedena predavanja in praktični prikaz, in osebju Domžalskega doma na Mali planini za gostitev udeležencev in pokrovitelju Zavarovalnici Triglav za praktična darila. Naslednje leto se znova vidimo, takrat v večjem številu. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022