Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Griljc, ponedeljek, 10. september 2012, ogledov: 3531

Poškodovan plezalec na Rzeniku - dodane fotografije V. Habjana

Dva alpinista sta plezala v severni steni Rzenika, smer sta izplezala in pričela sestopati na južno stran, ki je poraščena z visokim ruševjem. Pri tem je eden od plezalcev padel v globoko skalno razpoko pod ruševjem in si poškodoval glavo.

Popoldanska nedeljska intervencija na Veliki planini je bila le za ogrevanje za posredovanje ob 21:44.

Zvonenje telefona v nedeljo ob pozni uri ponavadi ne pomeni nič dobrega. Nekateri reševalci so bili že v postelji, eni so zaključevali z gledanjem nedeljskega filma, drugi so se pripravljali za nov delovni dan in ob poslušanju sporočila, ki ga dobimo preko sistema ASK (sistem za sklic intervencije) sem tako že izračunaval približen čas, ki ga bomo potrebovali za posredovanje. Zaradi službe se bo časovno nekako izšlo in tako sem s pritiskom številke ena na mobilcu potrdil moj prihod na zbirno mesto. Ker je bil vikend in lepo vreme sem nekako že pričakoval možnost intervencije, zato sem imel nahrbtnik z vso potrebno opremo že pripravljen, dodal sem samo še nekaj pijače in energetsko tablico. Po prihodu na društvu pa sem dobil še nekaj dodatnih informacij o nesreči in nato hitro olajšal nahrbtnik še za nekaj dekagramov odvečne tehnične opreme, ki jo ne bom potreboval.

Podatki o intervenciji:
Dva plezalca sta plezala v severni steni Rzenika, smer sta izplezala in pričela sestopati na južno stran, ki je poraščena z visokim ruševjem. Pri tem je eden od plezalcev padel v globoko razpoko pod ruševjem in si poškodoval glavo, prosita za pomoč.

Potek intervencije:
Reševalci smo bili obveščeni ob 22:44. Zbralo se nas je vsaj 12 in ob 22:20 smo bili prvi z dvema terenskima voziloma in vso potrebno reševalno opremo že na poti proti Kranjskemu raku. Tu smo si pot za nekaj kilometrov skrajšali z makadamsko bližnjico čez Šunce, ki je prevozna le z terenskimi vozili in nadaljevali proti planini Dol, ki je bila naše  izhodišče. Sledi natovarjanje opreme na nahrbtnike in odhod ob 23:00 proti planini Rzenik, kamor smo prihiteli ob 23:20. Kličemo, opazujemo vendar ne zaznamo, kje sta plezalca. Ponovno vzpostavimo stik preko mobilnega telefona in ob 24:00, po napornem vlečenju preko dvometrskega ruševja smo pri njiju. Sledi pogovor, pregled,oskrba poškodb in priprava za transport. Prvih sto metrov hoje navzgor je nemogočih, zato se trojica odpravi naprej ter izsekava in žaga ruševje, da postane kolikor toliko prehodno. Ta del transporta moramo opraviti brez uporabe nosil, napredujemo počasi, porabimo skoraj celo uro, nato pa pridemo na staro lovsko pot. Tu sestavimo nosila, vendar mora predhodnica še vedno pripravljati pot in sekati veje. Na planino Rzenik medtem prispejo še reševalci iz tretjega, »privatnega« terenca, in vsaka pomoč je res dobrodošla. Med njimi je tudi zdravnik, zato na planini pred nadaljevanjem transporta sledi ponoven podroben pregled stanja ponesrečenega, ki je stabilno. Nadaljujemo po markirani poti, ob napornem transportu pa se čudimo številnim skalam, vejam in visokim »stopnicam«na poti, ki nas ovirajo in jih med hitro hojo navzgor niti ne opazimo. Bolijo hrbti, roke postajajo vse daljše, tolažimo pa se s tem, da je veliko poti za transport še napornejših, energijo pa nam vliva tudi bližina planine Dol do katere je le še slaba urica. Preko UKV zveze zato naročimo reševalno vozilo in nadaljujemo. Nekateri pripravljajo pot, drugi nosijo, tretji zavirajo, nošnja pa je najtežja, zato se ves čas menjamo.

Na Dolu nas že pričaka predsednik društva. Sicer bil bil rad ves čas reševanja z nami, vendar zaradi okrevanja po poškodbah to ni mogoče. Res ga ne bolijo roke in hrbet, vendar je njegova podpora reševanju prav tako izredno koristna. Skrbi za logistiko, posreduje kot repetitor pri UKV zvezah kadar se ne slišimo med seboj, skrbi za dodaten sklic reševalcev, za prevoz dodatne opreme, posreduje podatke Centru za obveščanje in sodeluje z policijo, skratka telefon in radijska postaja sta ves čas v uporabi, nas pa razbremeni in se lahko posvetimo fizičnemu in tehničnemu delu na terenu.

Prihod na planino Dol 10. 9. 2012, ob 02:25
Končno število reševalcev: 17

Besedilo in fotografije: Boštjan Griljc

DSC03729
Poškodovani plezalec.

DSC03733
Pregled in oskrba ran.

DSC03734_1

Oskrba poškodb na glavi.

DSC03747
Transport z nosili UT 2000.

DSC03748
Na poti proti Dolu.

DSC03750
V Mačkovem kotu čaka reševalno vozilo.

DSC03756_1

Fotografije Vladimirja Habjana:
IMG_9340_resize

IMG_9362_resize

IMG_9389_resize

IMG_9345_resize

Povezava: http://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=382

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022