Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sreda, 24. januar 2018, ogledov: 1497

Planinko je pri sestopu s Planjave odnesel snežni plaz

Kamniški gorski reševalci so danes popoldne, ob pomoči helikopterja Slovenske vojske, posredovali pod Planjavo, kjer je snežni plaz presenetil planinca in planinko.

Nemajhno srečo v nesreči sta imela planinec in planinka, ki sta danes, okrog pol četrte popoldne, po Vizjakovi grapi sestopala s Planjave, saj ju je pri sestopu presenetil snežni plaz, ki se je sprožil nad njima. Ob sproženem plazu se je planincu še pravi čas uspelo umakniti na varno, tako da ga je plaz zgolj oplazil, planinko pa je snežni plaz s seboj odnesel kakih 200 metrov po pobočju, vendar je, kot po čudežu, ostala nepoškodovana.

Dodobra prestrašena planinca, ki jima je plazenje mehkega snega onemogočal varen sestop, sta o vsem skupaj preudarno obvestila Gorsko reševalno službo, pri čemer sta izrazila namero, da bi sestop nadaljevala ponoči, ko bi sneg utegnil pomrzniti, vendar so se gorski reševalci odločili, da ju raje rešijo podnevi, kot da bi se v negotove gorske razmere, kjer se zaradi močne odjuge plazovi prožijo kot za stavo, podajo na tvegano nočno iskalno-reševalno akcijo.

Zato so planinskemu paru, ki si bo današnjo dogodivščino bržkone zapomnil za vse življenje, naročili naj jih počaka na varnem mestu, nakar so jih pobrali in s pomočjo helikopterja Slovenske vojske, varno prepeljali v dolino.

K sreči se je vse skupaj tokrat končalo srečno in brez posledic, ampak na tovrstno srečo se v gorah, še posebej ne v trenutnih razmerah, ne gre preveč zanašati. Zato se, pred obiskom gora, dodobra pozanimajte o vremenskih in lavniskih razmerah, predvsem pa, s preveliko in nesmiselno korajžo oz. tveganjem, v nevarnost ne spravljajte sebe in drugih, ki bi vas morda morali reševati. Nenazadnje niti najlepši in najatraktivnejši selfi z vrha zasneženih gora ni vreden tega, da bi bil vaš zadnji, mar ne?

Povezava: http://www.kamnik.info/planinko-je-pri-sestopu-s-planjave-odnesel-snezni-plaz/

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2020