Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Irena Mušič Habjan, nedelja, 18. februar 2018, ogledov: 2582

Končano pripravniško obdobje na DGRS kamnik

V začetku februarja 2018 smo namreč trije mandeljci postali novopečeni reševalci DGRS Kamnik.

"Končno!" smo si rekli, ko smo opravili še z zadnjo točko na zimskem delu izpita. "Gremo na pivo, j'st častim."

Rožle Repanšek, Grega Hvalc in moja malenkost smo po uspešno zaključeni letni tehniki opravili še z zimskim delom izpita in se po nekaj letih pripravništva končno pridružili "tapravim reševalcem".

S pripravami smo začeli konec avgusta 2017 in se sprva bolj občasno, ob popoldnevih, dobivali na društvu in vadili. Bolj ko se je bližal datum izpita, vse pogosteje smo vikende in popoldneve preživljali na Perovem in vse manj so nas videvale naše boljše polovice.

"Samo še do izpita, potem pa res gremo kaj skupaj v hribe," je bil naš vsakodnevni univerzalni izgovor.

Letna tehnika velja za bolj obsežen del izpita. Po usklajevalnem seminarju (praktično je to že del izpita) v Vratih smo oktobra 2017 svoje znanje pokazali na Jezerskem. Na Virnikovi planini pri Učnem centru GRZS je pripravljen super poligon za praktično izvedbo posameznih manevrov. V dveh dneh in pol smo vsi trije Kamničani uspešno opravili vse sklope letnega dela preverjanja, kamor poleg obširne "štrikarije" spadata še ponovitev alpinistične tehnike in radiokomunikacija.

Zimski del se je bil predviden za začetek letošnjega leta. Usklajevalni seminar je bil tokrat na radodarno zasneženem Vršiču konec januarja. Poudarek je bil na plazovni varnosti in  delu na plazovini, velik del seminarja pa smo namenili štafetnemu spustu, saj le-ta med kandidati velja za največjo zagonetko. Izpit bi kot vsako leto moral potekati na Zelenici, vendar nam jo je letos zagodlo vreme in v noči pred izpitom na ta predel Karavank navrglo dober meter snega. V zadnjem hipu je bilo za alternativno lokacijo nato izbrano bivše smučišče Zatrnik. Komentar enega izmed jeseniških kandidatov "Madona, do jajc ga je, fantje!" je verjetno najbolj poveden opis razmer na izpitno soboto. Je pa res, da mojster ni med najvišjimi, med nami rečeno. Na Zatrniku smo 3. februarja 2018 nato zaključili svoje reševalsko pripravništvo in s ponosom postali člani Gorske reševalne zveze Slovenije, DGRS Kamnik.

Iskreno bi se radi zahvalili celotnemu društvu. Za pomoč, koristne nasvete, posojeno opremo in podporo. Zahvala gre slehernemu inštruktorju in članu, ki si je vzel čas in nam v zadnjih mesecih priskočil na pomoč in nas pomiril, ko smo včasih že obupavali sami nad sabo. Posebna zahvala gre inštruktorju in izpitniku Damijanu Kočarju, ki je bil z nami skozi celotno izobraževanje.

Zavedamo se, da smo si z izpitom pravzaprav šele kupili vstopnico in da se učenje in pridobivanje izkušenj na terenu šele začenja. Vsi trije se tega zelo veselimo. Vseeno pa želimo, da bo intervencij čim manj in da bodo te čim bolj uspešne.

Se vidimo v gorah! Pa upam, da ne na akciji.

 

Urban Iglič

Fotogalerija

Avtor/ica: Arhiv DGRS Kamnik

Končano pripravniško obdobje na DGRS kamnik 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2020