Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
VARNO V GORE    

Prikazano: 1 - 8 od 8 zapisov
22. 6. 2012, Uporaba GSM v pokrajinah s šibkim signalom in v visokogorju
  Dandanes si življenja brez mobitela skorajda ne moremo več predstavljati. Z svojimi funkcijami predstavlja širok spekter uporabnosti. V mestih in vaseh je pokritost z signalom zelo dobra, medtem ko je v odročnih krajih in visokogorju pokritost zelo slaba ali pa je ni. V takem primeru je potrebno z mobitelom rokovati malo drugače in je pametno vedeti nekaj zvijač. Vemo, da je v gorah vsako leto kar nekaj nesreč in drugih intervencij v odročnih krajih. V primeru nesreče ali potrebne pomoči vedno kličemo številko 112, saj je ta številka v GSM omrežju obravnavana povsem drugače in jo ob določnih pogojih dosežemo, ko drugih številk ne moremo.

13. 6. 2012, Ob nesreči vedno pokličimo Center za obveščanje na številko 112
  Ne odlašajte in pravočasno pokličite pomoč!

NAJPREJ:

 • Zavarujemo sebe in poškodovanega pred morebitnimi nevarnostmi in nadaljnjimi poškodbami.
 • Ostanemo mirni, ocenimo položaj.
 • V okviru svojih znanj nudimo prvo pomoč.
 • Pokličemo na pomoč.
22. 5. 2012, Uporaba mobilnega telefona v gorah
  Pri sporočanju bodite jasni, KDO kliče, KAJ je narobe, KJE se nahajate, KOLIKO je poškodovanih, KAKŠNE so poškodbe, KAKŠNE so razmere ... Še posebej bodite kratki in jedrnati, če imate izpraznjeno baterijo. Klici na 112 se snemajo in v primeru slabe zveze lahko operater ponovno posluša vaš klic. Če boste potrebovali nasvet zdravnika ali reševalca bo operater vzpostavil direktno zvezo med vami in zdravnikom ali reševalcem.

4. 4. 2011, Temeljni postopki oživljanja
 

TPO izvajamo pri osebi, ki je nezavestna (neodzivna), ne diha oz. ne diha normalno in se ne premika. Če pri prizadetem opazimo občasne neučinkovite poskuse »lovljenja« sape, moramo posumiti, da je prišlo do srčnega zastoja in pričeti s TPO.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

1. 3. 2011, Klože
  Kloža je z vetrom nanešen sneg. Nastane v vetru med sneženjem ali pa samo ob močnem vetru-vejavici, ko veter prenaša sneg iz enega mesta na drugo mesto. Torej ni nujno sneženje, zato so tudi nevarne. Večinoma ljudi namreč ob sneženju ne sili v gore, nato se vreme umiri, pobočja se uletijo, snežna oddeja se ščasoma predela, nastanejo idealne razmere za obisk gora.

5. 2. 2011, Ocena tveganja
  Pred desetletji je g. Šegula v reviji Alpinistični razgledi  (št 4/98)  objavil prispevek »metodi 3 x 3«. Kasneje, slabih 10 let nazaj sem z njegovim dovoljenjem pripravil predstavitev po tem članku in s »3 x 3« smo na vodniških izpopolnjevanjih seznanili tudi prisotne. Mnenja sem, da je dobrodošlo vse, kar lahko prispeva k večji varnosti v gorah, zato sem ponovno pripravil krajši prispevek. Metoda (pravzaprav sta metodi dve)  je bila v tem  času velikokrat preizkušena in dopolnjena. Če bo komu v korist bo meni v veselje. 

pdf Ocena tveganja (359,95 Kb)

13. 1. 2009, Pozor, snežni plaz
  Priprava na turo: 

 • Pri izbiri cilja upoštevajte telesno pripravljenost udeležencev, vreme in snežne razmere.
 • Smer gibanja zaradi varnosti prilagajajte razmeram, ne glede na siceršnji potek poti.
 • Oprema naj bo primerna cilju in razmeram. 
 • Že nekaj dni pred odhodom spremljajte vremenske razmere. 
 • Pustite sporočilo, kam ste namenjeni.
 • Na pot se odpravite v skupini.
 • Med potjo preverjajte stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov.
 • Nevarna mesta prečite v zadostni varnostni razdalji. 
 • Ob hitri vremenski spremembi se odločite za vrnitev.
27. 6. 2007, Priporočila za varno hojo v gore
  Vsakršna alpinistična dejanja zahtevajo višjo raven izobrazbe, psihofizične pripravljenosti in opreme, ki presega planinstvo in se je lahko naučimo v alpinistični šoli v okviru alpinističnih odsekov. Brez ustrezne alpinistične izobrazbe so takšni vzponi smrtno nevarni!

 

Najbolj brani članki

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024