Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sobota, 14. marec 2020, ogledov: 5328

Bodimo koristni, ne pa le kritiki družbe, medtem ko jamramo, da je zmanjkalo kvasa

Matjaž Šerkezi: To smo zapisali, ker bodo tudi naše kapacitete na mejah in ker si v teh trenutkih še najmanj želimo dodatnih posredovanj. Kar 20 % vseh nesreč v gorah, pri katerih posreduje GRS Kamnik je na Veliki planini. Včeraj zvečer sva s predsednikom Srečem Podbevškom bila na vezi s kolegi gorskimi reševalci iz Italije, kjer so razmere bistveno hujše kot pri nas. Zaprli so celo nekatere doline za obiskovalce in sile usmerili v pomoč v dolini. 

Ustavimo se vsi skupaj, zadihajmo in bodimo koristni in ne samo kritiki družbe, posameznih ljudi, ki se trudijo za vse nas, premislimo, kje so naše meje in stopimo štiri korake nazaj. Sedaj ni čas za dokazovanje in osebne rekorde.

Pamet v glavo in ostanite zdravi.

Nov poziv k previdnosti pred hojo v gore. Razmere so za neizkušene planince zelo nevarne, nespametno ravnanje pa bi še bolj obremenilo zdravstveno in reševalno osebje. 

Epidemija koronavirusa je veliko zaposlenih prikovala med štiri stene in najbrž jih bo prav tako veliko, ki bodo poziv, naj se ne gibljejo v družbi, izkoristili za skok v gore. Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) Matjaž Šerkezi je včeraj na družbenem omrežju facebook tako kot že večkrat znova pozval k odgovornemu ravnanju pri takšnih izletih, saj se lahko zaradi visoke snežne odeje hitro sprevržejo v nevarno ravnanje ali celo tragedijo. Gore bodo počakale, medicinsko osebje pa ima že tako ogromno dela tudi brez nudenja pomoči nespametnim pohodnikom.

Glede na to, da so imeli pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRSZ) letos že 81 intervencij, v katerih je umrlo šest gornikov, 15 pa je bilo težje poškodovanih, je poziv k previdnosti upravičen. Ko gore prekrije snežna odeja, se razmere za gibanje po njih namreč spremenijo, so že večkrat letos opozorili na PZS.


 


»Če se nameravamo odpraviti v gore, pomislimo še na nekaj. V dneh, ko zdravstveni sistem deluje na najvišjih obratih, ko so zdravniki in medicinsko osebje po cele dneve obremenjeni, sistem zaščite in reševanja pa s polno paro pripravlja teren, s katerim bo obvladoval najhujše, se zaustavite in za trenutek pomislite, kje so vaše meje. Najmanj, kar si v teh dneh želimo, so nesreče v gorah,« je zapisal.Vse to bo namreč še bolj obremenilo tako reševalni kot medicinski del osebja, ki je že tako ali tako do skrajnosti obremenjeno. Strokovni sodelavec in gorski reševalec v Kamniku je še zapisal, da bi nespametno početje planincev v najslabšem primeru vzelo »možnost dihanja« nekomu drugemu, če bi se osebje moralo odločati »med enim ali drugim«. 

»Bodimo koristni, in ne le kritiki družbe in posameznih ljudi, ki se trudijo za nas, medtem ko jamramo, kako je v trgovini zmanjkalo kvasa. Vse bo počakalo in mi bomo še vedno tukaj.«


Nevarnost plazov je 3. stopnje


Po podatkih Agencije RS za okolje se bo v gorah danes oblačnost postopno gostila, ponekod bo tudi megleno. Predvsem popoldne bodo občasne padavine, meja sneženja se bo do večera spustila do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Sredi dneva in popoldne bo zapihal veter severnih smeri. Temperatura na 1500 metrih bo od 0 do 4, na 2500 metrih pa okoli -2 stopinji Celzija.

Nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, se pravi znatna. Glavno težavo po podatkih meteorologov predstavlja moker in napihan sneg. 

Vir: Delo


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024