Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Irena Mušič Habjan, četrtek, 28. junij 2018, ogledov: 4690

Dve intervenciji med tednom - pod Planjavo in pod Skuto

Kamniški gorski reševalci smo imeli v tem tednu kar dve reševalni intervenciji.
V sredo, 27. junija 2018, je prišel poziv s centra za obveščanje o izgubljeni planinki na območju med Planjavo in ostanki pogorele planinske koče na Korošici. Žal nam ni uspelo pridobiti njene GPS lokacije, kar je otežilo iskanje. Smo pa navezali stik z njo po telefonu. Izkazalo se je, da gre za mlado Čehinjo, ki je bila zaradi mraza že malce podhlajena. Ekipo štirih reševalcev je helikopter popeljal na območje nad Korošico. Nadaljevali so v smeri Planjave in mlado planinko našli pod potjo v smeri Planjavskih zelenic. Oskrbeli so jo in skupaj sestopili čez Kamniško sedlo v dolino. 

Druga intervencija se je začela v četrtek, 28. junija 2018, proti večeru, ko smo prejeli klic o planinki, ki je zdrsnila na snežišču na Podih pod Skuto. Tokrat smo njeno lokacijo uspeli dobiti. Helikopter je potegnil tri reševalce pod bivak na Podih, ki so ponesrečenko našli s pomočjo piščalke. Oskrbeli so jo in jo pospremili do bližnjega bivaka in naprej proti dolini, kjer so jim nasproti prišli še ostali reševalci. Ob pol dveh ponoči smo ponesrečenko oddali zdravniški službi in tako uspešno zaključili še drugo intervencijo. Posebej bi radi opozorili na pomoč piščalke, ki jo zaradi sodobnih tehničnih sredstev kar malce zanemarjamo, pa – kot je razvidno iz tega zapisa – v praksi še vedno pride zelo prav. 
Zahvaljujemo se ekipama helikopterja Slovenske vojske za prevoz moštva in Marjanu Jeraju za gostoljubje v Kamniški Bistrici.

Vladimir Habjan

Fotografije: Aleš Hočevar, Vladimir Habjan, Simon Kurinčič, Matjaž Šerkezi

Fotogalerija

Dve intervenciji med tednom - pod Planjavo in pod Skuto 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023