Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
FOTOGALERIJA    

Prikazano: 101 - 112 od 112 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6 
24. 9. 2011, Društveni piknik »Pri Jurju« 2011
  Lep sončen dan, ki ga je marsikdo izkoristil za obisk gora...

22. 5. 2011, Skladišče opreme
  Društveni prostori, skladišče reševalne opreme, pisarna in garaža

10. 2. 2011, Vaja v Železni Kapli
  Pred več kot 25 leti začeto sodelovanje med postajama gorske reševalne službe iz Kamnika in Železne Kaple se uspešno nadaljuje naprej. Tako so se letošnje zimske vaje postaje GRS Železna Kapla udeležili tudi dva predstavnika postaje GRS Kamnik in en predstavnik GRS Škofja Loka.

18. 12. 2010, Usposabljanje iz zimske tehnike reševanja
  Na Ravneh.

15. 12. 2010, Prva pomoč
  V sredo 15.12.2010 smo v prostorih društva reševalci obnovili znanje iz nudenja prve pomoči. Najprej smo poslušali predavanja, nato je sledil praktični del, ki ga je moral pod budnim nadzorom zdravnikov dr. Petre Zupet in dr. Primoža Trunka opraviti vsak reševalec, za posladek pa smo reševali še pismene teste.

Teme, ki smo jih obdelali:
-uporaba kisika
-uporaba avtomatskega defribilatorja
-alergije
-sistematičen pregled in ocena stanja ponesrečenca
-poškodbe spodnjih okončin in imobilizacija

Seminar velja tudi za potrditev delovne licence reševalca.

26. 11. 2010, Iskanje pogrešanih oseb
  Medtem, ko se je večina ljudi v petek zvečer po napornem tednu vsedla pred televizorje, smo se kamniški reševalci ob močnem sneženju odpravili v strme gozdove Kranjskega Raka., kjer smo vadili iskanje pogrešanih oseb s pomočjo GPS naprav.

1. 10. 2010, Bivak pod Grintovcem
  Nekaj fotografij posameznih faz gradnje in postavitve bivaka.

23. 9. 2010, Zavetišče Zeleni rob
  Zavetišče Društva GRS Kamnik na Veliki planini, točneje na Zelenem robu.

30. 6. 2010, Vaja reševanja iz gondole 2010
  30. junija 2010 smo kamniški gorski reševalci izvedli vajo reševanja potnikov iz nihalke na Veliko planino. Vajo smo izvedli iz zaustavljene gondole nad Kraljevim hribom na višini cca 150 m nad tlemi, od koder smo nato s pomočjo vrvne tehnike in posebne samozavorne naprave spuščali potnike iz kabine.

23. 6. 2010, Letna vaja Sivnica 2010
 
14. 9. 2009, Letna vaja 2009
  Vaja je potekala 14. junija 2009 nad Lepim kamnom v južnih pobočjih Brane. Ponovili smo delo z jeklenico in statično vrvjo, izvedli dvige, spuste, simulirali razne zaplete ter ponovili podaljševanje jeklenice. Pri delu s statično vrvjo smo izvedli tudi spremembo smeri spuščanja. Na kraju simulirane nesreče smo posebno skrb posvetili oskrbi dveh poškodovancev s pravilnim pristopom, sistematičnim pregledom ter pripravi za transport.
Vaje se je udeležilo 23 reševalcev in inštruktorjev.

12. 5. 2009, Helikoptersko usposabljanje modul A
  Usposabljanje reševalcev za reševanje v gorah s pomočjo helikopterja je potekalo dne 12. 5. 2009 v Kamniški Bistrici. Z aktivnim sodelovanjem na usposabljanju so si reševalci pridobili licenco modul A, ki jo morajo na podobnih seminarjih podaljševati vsaki dve leti.
Po pristanku helikopterja je najprej sledilo predavanje o varnem delu, gibanju ob helikopterju, pripravi terena in opreme za pristajanje plovila in o raznih postopkih pri reševanju in prevozu oseb s plovilom. Potem so sledile praktične vaje vstopanja in izstopanja na ravnem terenu, prevoz v Kurjo dolino in tu vstopanje in izstopanje na balvan, ter zavarovanje s pripenjanjem na vrvno ograjo. Ponovili smo tudi postopek vnosa in iznosa nosil s ponesrečencem.
Helikopter je težak cca 6000 kg in je v lebdečem položaju zelo nestabilen. Niha v horizontalni in vertikalni smeri, v gorah zaradi vetra in razgibanega terena še toliko bolj. Pri tem obstaja nevarnost, da nas stisne ob teren, nas prevrne v globino ali pa se v trenutku vstopanja odmakne. Pri vstopanju moramo biti hitri, pri tem ne smemo ustvarjati dodatnega nihanja plovila, v plovilu moramo takoj narediti prostor za reševalce za nami in se takoj zavarovati proti padcu iz plovila. Pri tem moramo upoštevati, da imamo na sebi težke nahrbtnike, plezalne pasove, pozimi dereze in cepine. Oprema mora biti urejena, da nam ne predstavlja še dodatne nevarnosti. Pri gibanju okrog plovila moramo upoštevati, da se vrteči deli plovila v gorah zaradi naklonine terena še toliko bolj približajo tlom in nas lahko poškodujejo. Osnovna pravila so, da se ne gibljemo za helikopterjem, vstopamo vedno z desne strani helikopterja in smo vedno v vidnem polju pilota.
Vaje so zelo pomembne za varno delo, saj morajo ob intervencijah v gorah vsi postopki gladko teči.

 

Najbolj gledane fotogalerije

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2022