Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 221 - 240 od 793 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
28. 10. 2016, Gorski reševalci s pogledom v prihodnost
  Kongres IKAR 2016: V času od 18. do 23. 10. 2016 je v Bolgariji, Borovets potekal vsakoletni kongres IKAR. IKAR je mednarodna organizacija, ki združuje organizacije na področju gorskega reševanja, strokovnjake s področja lavin, medicinsko stroko, strokovnjake iz različnih področij reševalne tehnike in tehnike za varnejše obiskovanje gora, vodnike lavinskih psov ...
17. 10. 2016, Gorski reševalci izpod Kogla rešili planinko
  Slabo vreme z gosto meglo je planinko prisilo, da je na pomoč poklicala gorske reševalce, ki so jo izpod Kogla rešili s pomočjo helikopterja Slovenske vojske.
5. 10. 2016, Jesensko usposabljanje za člane društva GRS Kamnik
  Tokratno jesensko usposablanje za vse člane, pripravnike in kanditate za pripravnike društva GRS Kamnik je potekalo v soboto, 1. oktobra v Kurji dolini na območju Kamniške Bistrice.

4. 10. 2016, Zima se bliža
  V nedeljo 2.10.2016 smo na Veliki planini imeli načrtovano delovno akcijo - urejanje zavetišča, drvarnice in okolice. Na delovno akcijo so bili vabljeni vsi člani naše postaje.
21. 9. 2016, Gorski reševalci hitijo na pomoč pohodniku na Veliko planino
  Kamniški gorski reševalci so se znova podali na teren, saj so bili obveščeni, da pohodnik, ki se nahaja na območju Velike planine potrebuje njihovo pomoč.
18. 9. 2016, Stisnem mu roko in takrat vem, da je resnično konec
  Spuščam se po mokri vrvi. PETZL ID počasi spušča in požira vrv na kateri visi moja teža in občasno trzne, ko se za trenutek prestavi ali se odtrga del krhke skale, ki z visokim tonom odleti mimo moje glave. Prsi mi stiska teža nahrbtnika v katerem je vsa potrebna oprema skupaj z vrtalko za izdelavo sidrišč. Pod mano so Jernej, Damjan in Evgen ...

Urednik: * Opomba - Članek je osebna izpoved - čutenje in doživljanje v fizično in psihično izjemno težki in zahtevni intervenciji.
Zaradi iz konteksta iztrganih in v drugih medijih objavljenih citatih, so le ti izbrisani. Vsem prizadetim zaradi njih, se opravičujemo.
11. 9. 2016, Z Male planine prepeljali obnemoglo planinko
  www.kamnik.info: Kamniški gorski reševalci so bili nekaj po 16. uri obveščeni, da je v Jarškem domu obnemogla planinka izgubila zavest.
6. 9. 2016, Plačljivo reševanje
  Dnevnik.si - Nataša Bucik Ozebek: ... kot dvorezen meč
Dnevnik - Nataša Bucik Ozebek: Reševalci: Stroške naj prevzamejo zavarovalnice >
> Pijan kot čep v gorah? Ni problema, reševanje plača država!

2 mio. €
STROŠKOV je lani za helikoptersko reševanje prevoznikom povrnil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

40 €
STANE v povprečju minuta helikopterskega reševanja.

 
6. 9. 2016, Pa tako lep dan bi bil ...
  Matjaž Šerkezi: V soboto in nedeljo smo gorski reševalci sodelovali pri projektu 70 let Leka in se povzpeli na Triglav. Ideja je bila, da se deset zaposlenih skupaj z vodniki povzpne po Slovenski smeri. Žal pa se je ravno takrat zgodila nesreča, ki prisotnim ni pustila najboljše. Svoje vtise je strnil Jure Noč, gorski reševalec iz Mojstrane.

Jure Noč: Klasična situacija. Zjutraj v Vratih mase ljudi, vsi nasmejani gredo v hribe. Tudi naša skupina. Klasika Slovenska smer pa na vrh in na Kredarico prespati.

Lepo počasi do vstopa, smeh pričakovanja. Lepo napredujemo, seveda ogromno ljudi. Srečanje z Markom in kolegoma iz GRS Rateče. Nismo se videli že en čas. Potem pa samo pok, top zvok in kriki.
Padec plezalca. Mimo vseh nas.

28. 8. 2016, Obilo dela za gorske reševalce
  Danes so samo kamniški gorski reševalci morali dvakrat priskočiti na pomoč poškodovanim pohodnikom, kar pa je v primerjavi z njihovimi kolegi iz cele Slovenije še kar dobro, saj je moč iz obvestil o številnih posredovanjih moč sklepati, da imajo reševalci enega izmed najnapornejših vikendov v gorah.
19. 8. 2016, Varneje v gore tudi v drugi polovici poletja
  Statistika gorskih nesreč v letošnjem letu je že dosegla številko 278. Kar v 58 primerih je nesreči botroval zdrs, 35 nepoznavanje terena in v 30 telesna nepripravljenost. Žal so gorski reševalci iz gora pripeljali 10 mrtvih planincev, 12 pa jih je umrlo pri drugih aktivnostih, ki se dogajajo v gorskem okolju. Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Gorska enota Policije se na različnih področjih gorskega sveta trudijo, da bi nepotrebnih nesreč bilo čim manj. Poletje se je avgusta prevesilo v svojo drugo polovico in se počasi končuje. Dnevi postajajo krajši, večja je verjetnost za nastanek popoldanskih neviht, zmeraj pogosteje nas lahko presenetijo nizke temperature in ob nevihtah in nenadnih poslabšanjih tudi sodra in sneg.
7. 8. 2016, Gorski reševalec in inštruktor s srcem in dušo
  Našemu Janezu Kosašu: Pred sedmimi desetletji se je v Malem Mengšu pri Mežnarju rodil drugi otrok, sin Janez. Otroštvo je preživljal na domači kmetiji in kot se za domače ime kmetije spodobi, je sosedom župnikom v cerkvi pomagal z ministriranjem. Uspehi v osnovni šoli, stroga domača vzgoja in želja po znanju so ga peljali v srednjo šolo v Ljubljano.
25. 7. 2016, Slovenci obožujemo hribe, a jih ne spoštujemo
  Planinci bi morali pozorno spremljati vremenska opozorila. Hude nevihte, ki jih spremljajo grmenje in strele, so namreč smrtno nevarne. Kamniški gorski reševalci so nedavno rešili dva gornika, ki sta sredi največjega neurja - ko je bila razglašena najhujša nevarnost - ostala na grebenu Skute. Imela sta res neverjetno srečo, da sta ostala živa.
19. 7. 2016, Vse do vrha z nasmehom in opečenim nosom na obrazu
  Picos de Europa - Vrhunska plezarija, odlična družba, lepo vreme, romantični razgledi in čudoviti hribi. 17 članov AO in GRS Kamnik smo v času od 1. - 13. 7. 2016 preživljali lepe trenutke v objemu gorovja Picos de Europa (Španija). Vreme je bilo kljub slabi vremenski napovedi idealno - visoko v gorah sonce, v dolini megla.
19. 7. 2016, Nesreča v gorah: Poškodovanemu pohodniku na Veliki planini so pomagali gorski reševalci
  Kamnik.info: Kamniški gorski reševalci so danes na Veliki planini priskočili na pomoč pohodniku, ki si je pri sestopu z Zelenega roba poškodoval nogo.
14. 7. 2016, Kako v gore?
  Slovenske Novice, Boštjan Fon: Preden stopite navkreber, je dobro vedeti marsikaj. O tem smo povprašali Matjaža Šerkezija in Francija Miša, izkušena alpinista, ki se zavedata nevarnosti v gorah in vesta, kako se nanje ustrezno pripraviti.
13. 7. 2016, Jekleni in bistri čez drn in strn
  Slovenske Novice, Špela Ankele - Brajnikov memorial se je v 23 letih razširil onkraj gorenjskih meja: Ko se je med vajo gorskih reševalcev zgodila nesreča na Okrešlju, sem bil tam. To je bilo 10. junija 1997. Tekmovanje, imenovano Pohod razuma, volje in moči, je Mitja Brajnik pripravil že nekaj let prej.
10. 7. 2016, Reševalec si zato, da ljudem pomagaš
  Matjaž Šerkezi: V intervjuju, ki je bil objavljen na intranetu podjetja Eles vam predstavljamo gorskega reševalca iz Kamnika, Vladimirja Habjana, novinarja. Življenje razpeto med službo, gorami in literaturo. Letos mineva že 15 let njegovega urednikovanja ene najstarejših revij v slovenskem prostoru Planinski vestnik, ki izhaja že od leta 1895.
7. 7. 2016, Hallo GRS. Ni bila pica, je pa bila Štruca s Skuto
  Ukrivljene sence v črni noči, katerim se pod težo opreme šibijo noge stopajo po planinski poti do bivaka Pavla Kemperla. Soj naglavnih svetilk osvetljujejo mokro in izpostavljeno pot in se izgublja v skrivnostnih prepadih apnenca in trave. Črna in groba guma planinskih gojzarjev se zažira v belo skalo in pazi, da ne pohodi že tako redke planinske močerade.
5. 7. 2016, Nesreča v hribih: Nad Kamniškim sedlom je padajoči kamen huje poškodoval planinko
  Kamnik.info: Nad Kamniškim sedlom se je dopoldne zgodila gorska nesreča v kateri je bila poškodovana planinka, ki jo je v glavo zadel kamen, zaradi česar so jo gorski reševalci s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.
 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2023