Sidrišče
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Nad meglo, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 261 - 280 od 802 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
28. 5. 2016, Užba podolgem in počez (Križ Užbe)
  Matjaž Šerkezi: Objavljamo zanimiv zapis Toneta Škarje o vzponu na Užbo. Leta 1965 je o njem pisal že Vanč Potrč. Za zgodovino in ne ustrašite se besedila, predvsem mlajši, ki ste navajeni na en do dva stavka v družabnih omrežjih. 

»Postavimo šotor?« »Beži no, pri takem prostoru, pa še toplo je.« Prav, ga bom pa imel za sedež. Sonce bo vsak čas zašlo, led v Užbi se zlato svetlika. Le zelenkasti odtenek v rdečkastih previsih diha hlad iz stene. Vanč se ukvarja s kuho, ostali trije pa zmečemo vso hrano iz nahrbtnikov in skušamo določiti ravno pravo količino, ki bi nam pomagala čez Užbo. Ničesar ne sme biti preveč, taki nahrbtniki, kot jih že dva dni tovorimo, pa niso za plezanje.
27. 5. 2016, Prejmi brezplačno majico Podpornik GRS Kamnik
  Gorski reševalci iz Kamnika svetujemo, da za varno pohodništvo in planinarjenje spoštujete 10 priporočil Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA). Priporočila najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije.
16. 5. 2016, Čudoviti botanični vrt
  Tudi letos je Arboretum Volčji potok omogočil predstavitev dejavnosti kamniške gorske reševalne službe v času prvomajskih praznikov. Glede števila obiskovalcev drugega maja ne moremo biti navdušeni, saj vreme ni bilo najlepše,kar seveda ni privabilo ljudi v ta čudoviti botanični vrt.
9. 5. 2016, Tragična smrt pod Starim gradom
  Kamniški gorski reševalci v zadnjih dneh nimajo ravno lahkega dela, saj so jih danes okrog 12. ure policisti ponovno zaprosili za pomoč pri iskanju pogrešane osebe na strmem pobočju Tolste gore nad vasjo Vrhpolje.
7. 5. 2016, Na Menini planini našli posmrtne ostanke pogrešanega Jerneja Drolca
  Jerneja Drolca, ki se bil pogrešan že od začetka letošnjega leta, so v današnji iskalni akciji našli žal mrtvega na območju med Menino in Bibo planino.
7. 5. 2016, Na Menini planini znova iščejo pogrešanega Jerneja
  V jutranjih urah se je na Menini planini začela nova obsežna iskalna akcija v kateri bodo gorski reševalci, policisti, gasilci in lovci še enkrat poskusili najti Jerneja (Nejca) Drolca.
6. 5. 2016, Dva pokala Kamničanom - več nas je, bolje je
  V nedeljo, 24. aprila, smo se Kamničani s tremi ekipami udeležili o 44. spominskega tekmovanja ponesrečenim mojstranskim reševalcem.
6. 5. 2016, Cene pri 84 letih s smučkami na ledenik
  Slovenske novice, Boštjan Fon, 5.5.2016: Cene Griljc, član postaje GRS Kamnik, je bil najstarejši tekmovalec na ledeniku. Sestava gorskih reševalcev iz Kamnika se je med prazniki odpravila na tradicionalno tekmovanje v turnem smučanju v Karnijskih Alpah. Leta 1970 so gorski reševalci postaje Kötschach-Mauthen organizirali prvo tako tekmovanje za turne smučarje Valentingletscherlauf in vsa leta je ostalo enako.
1. 5. 2016, Pri 84. še vedno lahko padem
  Valentingletscherlauf 2016: Cenetu (Cene Griljc) pri njegovih 84 letih zaradi slabih kož zdrsne na snegu in pade. Za njim mu skuša nekdo nekaj pomagati. Cene pa izjavi: "Ja, res sem vesel, da lahko pri teh letih še padem in ne samo to, tudi poberem se še ..."
22. 4. 2016, Priznanje nas obvezuje k še boljšemu delu
  Modre novice, Mateja Štrajhar, str. 28: Naš pogovor (1 stran pogovor, 1 stran oglasi): Zavedamo se, da na mladih svet stoji, da je širše usposabljanje, predvsem pa ozaveščanje, dolgotrajen proces, ki pa imadolgoročne učinke, zato ogromno preventivnega dela namenimo mladim in njihovim staršem. Zanje imamo vsako leto tečaj na Veliki planini, kjer jim na njim primeren način predstavimo, kako v gore in v gorah.
19. 4. 2016, Slovenci in Bosanci smo full cool, Google Maps pa je fucked up
  Z Mišem in Matjažem se ravno dogovarjamo za pijačo, ko mi na telefonu zazvoni čudna številka iz Bosne in Hercegovine. Ker smo ravno sredi dogovorov za srečanje z gorskimi reševalci iz BIH se javim in na drugi strani prošnja in zaskrbljen glas, da so se na Veliki planini izgubili trije državljani Savdske Arabije.
18. 4. 2016, ... mar ni to čar našega poslanstva?!
  Gorska reševalna zveza Slovenije že od ustanovitve daljnega leta 1912 skrbi, da so ponesrečenci v gorah čim prej v profesionalni medicinski oskrbi, zadnja leta pa vse več energije skupaj s Planinsko zvezo Slovenije preusmerja tudi v preventivno delo z namenom zmanjšanja števila gorskih nesreč.

Večkrat v časopisu preberemo, da so gorski reševalci varno v dolino pripeljali ponesrečenca. En stavek, ki skriva veliko detajlov in veliko ur dela. Majhen korak za človeka, velik za človeštvo - skoraj tako bi lahko opisali ta en stavek glede na vložen trud v eni reševalni intervenciji.
17. 4. 2016, Planinski vestnik o gorskih reševalcih in ostalih nadvse zanimivih tematikah
  Aprilski izvod Planinskega vestnika je že pri vas doma, tisti, ki nanj niste naročeni, pa ga seveda lahko kupite ali pa se nanj kadar koli naročite. Tokratna tema meseca, za katero sta svoj del prispevala tudi Jani Bele in Matjaž Šerkezi govori o nevarnostih v gorah, o isti temi pa se je Marta Krejan Čokl pogovarjala z gorskim reševalcem Juretom Jeršinom iz GRS Rateče (in ne Radovljica, kot se nam je žal zatipkalo ob njegovi fotografiji). O tem se je razpisal tudi Iztok Tomazin. Seveda pa je to le delček vsebin aprilske številke, v njej namreč lahko najdete še pogovor z Jackom Tacklom Mira Steinbucha in Irene Mušič Habjan z Alenko Pavlovčič Klemenčič, predstavitev poti Via Alpina in Koroško-štajerske "Haute Route", izveste, kako je s cenami prenočevanja v kočah ... Le prelistajte ga.
12. 4. 2016, Agencija RS za okolje (ARSO) z novim, še boljšim, lavinskim biltenom
  S preteklim tednom je služba za sneg in plazove Agencije Republike Slovenije za okolje uvedla novo obliko in dodatne vsebine Opozorilom na nevarnost snežnih plazov (lavinski bilten).
6. 4. 2016, Tantalove muke in modrost Atene sta ukanila Gordijski vozel
  Kamnik, 6. 4. 2016: Širše območje Velike planine in Kamniških Alp je zaradi specifike območja slabo pokrito s signalom ZaRe (signal sistema zaščite in reševanja). Člani Društva GRS Kamnik smo na to opozarjali že vrsto let, saj smo pri vsaki intervenciji imeli težave z zvezo in v ta namen postavljali mobilni repetitor. Zaradi pomanjkanja frekvenc v sistemu ZaRe težav ni bilo mogoče rešiti. Po večletnih prizadevanjih smo le to uspeli rešiti in dobiti frekvenco od Ministrstva za obrambo RS.
4. 4. 2016, Skriti cilj pa druženje in povezovanje mlajših in starejših članov društva
  25. in 26. 3. 2016: Zimska vaja je bila v planu že nekaj časa. V petek popoldne se nas je 17 članov odpravilo trenirat na Golte. Društvo GRS Celje nam je odstopilo svojo kočo, prijetno postojanko v neposredni bližini Mozirske koče. Petkov večer je bil družabno obarvan.
30. 3. 2016, Hvala je le majhna beseda, a naj bo tokrat močna in iskrena
  Prejeli smo Zlato priznanje Občine Kamnik za vrhunsko usposobljenost, organiziranost, širjenje zavesti o varnosti v gorah in predvsem nesebično pomoč pri reševanju. Nekdo bi rekel še en od papirjev, morda citiral besede Jože Čopa: "Nikoli nisem plezal zaradi slave in časopisov, da bi si potem ljudje z menoj brisali rit."

Včerajšnja slavnostna podelitev priznanj Občine Kamnik je bila nekaj posebnega kot so posebne vse podelitve v Občini Kamnik, ker so slavnostne in imajo vsebino.
29. 3. 2016, Podelitev priznanj Občine Kamnik
  »Obstaja pogum, ki se rojeva v bojeviti vročici ali brezupni nujnosti. In obstaja pogum, ki korenini v sprejemanju groznih okoliščin in vseh njihovih posledic - POGUM, ki v življenja, ki bi jih lahko uničila žalost, prinaša zdrav razum, vedrino in upanje. To je pogum, ki vse prenese. TO je največja hrabrost.« (Vir: www.kamnik.si)
27. 3. 2016, Rešena človeška življenja - neprecenljivo bogastvo
  24. marec 2016, Občni zbor Društva GRS Kamnik: Društvo GRS Kamnik je vrhunsko usposobljeno in organizirano društvo, ki zagotavlja, da se obiskovalcem gora nad Kamnikom ni treba bati, da bi ostali brez pomoči, ko so je potrebni.

Člani društva, ki prostovoljno in nesebično opravljamo dejavnost reševanja v gorah kot javno službo in smo vključeni v sistem zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji poleg območja Občine Kamnik, v celoti pokrivamo tudi območje občin Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin.
25. 3. 2016, Zlati cepin že sedmič v roke slovenskih alpinistov
  Med letošnjimi prejemniki zlatega cepina, najvišjega priznanja za alpinistične dosežke na svetu, sta tudi slovenska alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, ki sta skupaj s Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem oktobra lani preplezala prvenstveno smer na impozantno, 6173 metrov visoko goro Cerro Kishtwar v Indiji. To je že sedmi zlati cepin za Slovenijo v 24-letni zgodovini podeljevanja nagrade za najvidnejši alpinistični vzpon. Mednarodna komisija bo aprila nagradila še dva vzpona v nepalski Himalaji in enega v Patagoniji. Nagrado za življenjsko delo v alpinizmu letos prejme Poljak Voytek Kurtyka, Prezelj pa bo postal prvi alpinist na svetu s četrtim zlatim cepinom.
 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2024