Srčen prispevek za gorske reševalce iz Kamnika.
Prihaja pomoč, foto: Vladimir Habjan
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 141 - 160 od 756 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
18. 4. 2017, Ni se vam treba bati. Ko boste potrebovali pomoč, lahko računate na nas
  Občni zbor Društva GRS Kamnik, ki je bil 30. 3. 2017 v prostorih nad kavarno Veronika v Kamniku - veliko število intervencij, burno leto 2016, vprašanje prostorske problematike ...

Poleg 38 članov društva so na zboru bili prisotni podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, podpredsednik GRZS Slavko Rožič, predstavnica Policije Kamnik Alenka Markovec, predstavnik PGD Kamnik Samo Resnik, predsednik PD Mengeš in gorski reševalec Miro Šušteršič, Marjan Jeraj, predsednik KGT Papež Dušan Papež, predsednik PD Kamnik Ivan Resnik in Vinko Poličnik.
17. 4. 2017, Gorski zdravniki
  Nedeljske novice - Tina Horvat: kličejo na pomoč: Odnos države do slovenskih gorskih zdravnikov je več kot izkoriščevalski. V svojem prostem času se brezplačno žrtvujejo in rešujejo naša življenja, ko pa opozarjajo, da zaradi slabe organizacije celo umirajo ljudje, jih nihče ne sliši.
15. 4. 2017, Človek ima čut za pomoč ljudem in živalim že v genih, če tega ni, mora biti nekaj hudo narobe ...
  12. 4. 2017, OŠ Franca Rozmana - Staneta: Danes so imeli 8. razredi dan prve pomoči. Predstavil sem namen in delovanje GRZS. Skozi kratko predstavitev je otrokom bila predstavljena organiziranost GRZS, društva in poslanstvo gorskih reševalcev. 
30. 3. 2017, Kamničani (še Mira, Cene in jaz) smo se torej dobro odrezali!
  Društvo gorske reševalne službe Tržič je ob visokem jubileju 80 letnice ustanovitve postaje Slovenskega planinskega društva za pomoč ponesrečenim in pomoči potrebnim v gorskem svetu obudilo smučarsko tekmovanje izpod vrha Storžiča (Škarjev rob).Tržiški smučarji so že v tridesetih letih prejšnjega stoletja smučali na Zelenici, Kofcah in pod Storžičem. Na planinah so zgradili koče in organizirali smučarske tekme.
30. 3. 2017, Pozimi v gorah sedem mrtvih, pomlad pa še precej dlje kot v dolini
  Dnevnik, 29.3.2017, Peter Lovšin: Zima z malo padavinami je v gorah postregla z več nevarnimi situacijami, ko je bil en del poti suh, drugi pa poledenel. Kljub prijetnim temperaturam v dolinah so v sredogorju ponekod še zaplate snega in poledenela tla.
27. 3. 2017, Ob prazniku občine Kamnik: predstavitev knjige Zavetje v pečevju
  Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vas ob občinskem prazniku vabi v torek, 28. marca, ob 19. uri na pogovor o knjigi Zavetje v pečevju: Kronika leta strahote 1810 - 1941.

Kdaj: 28.3.2017, 19:00 
Kje: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
23. 3. 2017, GRS Tržič praznuje 80 let
  V letošnjem letu GRS Tržič obeležuje 80 let organiziranega gorskega reševanja v Tržiču.

GRS Tržič v ta namen pripravlja smučarsko tekmovanje, ki bo potekalo pod Storžičem v soboto 25.3.2017
http://www.grs-trzic.si/novice.php?pid=431

23. 3. 2017, Marko Prezelj
  Galerija Rika Debenjaka: ... fotografije - odprtje razstave v petek, 24. marca, ob 18.30 - uvodna predstavitev Tone Škarja, predava Marko Prezelj.
18. 3. 2017, Delo GRZS v letu 2016 - Veliko intervencij
  Gorska reševalna zveza Slovenije vsako leto opravi analizo reševalnega dela v preteklem letu, v sodelovanju s Planinsko zvezo organizira novinarski konferenci, med letom v obliki člankov v različnih medijih skrbi za ozaveščanje javnosti, društva in postaje pa organizirajo različne preventivne akcije.
16. 3. 2017, Izkušnje vodnikov lavinskih psov in pogled v tujino
  Kot vsako leto smo tudi letos prejeli vabilo od avstrijskih kolegov, vodnikov lavinskih psov, na tečaj za lavinske pse v Innerkrems, ki je potekal od 3. do 9. marca 2017. Kljub majhnim količinam snega, ki nekoliko ovirajo delo na snegu, smo trije vodniki iz Slovenije Matjaž Rakušček s Popy, Matej Špeh z Juno in Marko Petek z Inti sprejeli povabilo.
15. 3. 2017, Adi, a ni škoda, da ne moremo biti več na Veliki planini?
  Neverjetno hitro so se bližale počitnice in mi smo jih začeli že takoj po pouku. Z nabasanimi 'ruzaki' smo se na Ravneh skobacali iz avtov in malce dvomeče zrli v nebo, saj je sneg padal vse bolj močno. Ja nič, a smo planinci al' nismo? Med fanti že šušlja:" A bomo mi skupaj v sobi, brez punc, normalno?" Takrat vem, da se bomo imeli super. Po na novo zasneženi poti se prebijemo do Domžalskega doma, seveda vsi premočeni. Hitro se razporedimo po sobah, povečerjamo in po posteljni borbi s povštri, zaspimo, v pričakovanju kaj prinese jutro.
9. 3. 2017, Brezplačna dobrodelna delavnica prve pomoči
  Študentski klub Kamnik v sklopu Dobrodelnega mesec marca pripravlja brezplačno izobraževalno delavnico prve pomoči.

V četrtek, 9.3.2017, s pričetkom ob 17.00 v Dnevnem centru pri Alpremu. Delavnica bo trajala predvidoma 2h.

Udeleženci bodo lahko s pomočjo gasilcev PGD Kamnik, za katere bodo na samem dogodku zbirali prostovoljne prispevke za njihovo delovanje. 
5. 3. 2017, Lumarjev gorniški večer z Miro Ažman
  Planinsko društvo Domžale in Knjižnica Domžale vabita na LUMARJEV GORNIŠKI VEČER Z MIRO AŽMAN - ZDRAVE GORE .

Gorniški večer bo v torek, 7. marca 2017 ob 19. uri v Knjižnici Domžale, Cesta talcev 4 v Domžalah.
2. 3. 2017, Lavinsko poročilo za področje Kamniških planin
  SPLOŠNA STOPNJA NEVARNOSTI - ČETRTEK, 2. 3. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA
Snežna odeja je zmehčana do tal, spodnje plasti so porozne in vodene. Že ob manjši obremenitvi pride do plazenja.
Preizkus stabilnosti snežne odeje je bil narejen po metodi CT na višini 1800 m, 1900 m. Pregledano je bilo severno ostenje Brane.
1. 3. 2017, Gorski reševalci so v temi in megli izgubljena pohodnika našli živa in zdrava
  Kamnik.info: Fanta in dekle, mlajši par iz okolice Moravč, ki sta se včeraj na poti v kočo izgubila na megleni Mali planini, so kamniški gorski reševalci našli živa in nepoškodovana ter ju varno pospremili v dolino.
19. 2. 2017, Lavinsko poročilo za področje Kamniških planin
  SPLOŠNA STOPNJA NEVARNOSTI - NEDELJA, 19. 2. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA. 
Otoplitev in zmehčana snežna odeja na globini med 30 in 55 cm, ki popusti, že ob manjši obremenitvi.

Preizkus stabilnosti snežne odeje je bil narejen po metodi CT na višini 1700 m, 1800 m (N5133642, E469235) in pregledano severno ostenje Brane. Temperatura zraka na višini 1700 m ob 12. uri je bila 4 st. C.

19. 2. 2017, Tisto krhko telo, prestrašeno in nebogljeno - Človeško življenje je neprecenljivo
  Žarometi intervencijskih vozil osvetljujejo cesto proti Kranjskemu Raku, kjer že čakajo ostali reševalci, do kamor so se lahko prebili z osebnimi avtomobili. Veliki, beli kosi snežink vztrajno zakrivajo suho pokrajino in jo spreminjajo v pravljico. Poskusimo se prebiti do Ravni, z Navaro tiščim 40 cm kot puhec lahkega snega, ki se upira ostremu profilu gum. Počasi, a vztrajno se prebijamo naprej. Mogočni stroj občasno zanese proti robu ceste, vsakič ga mi uspe ujeti in postaviti proti cilju. Prva ekipa je na izhodišču, zgodba se ponovi še trikrat.
11. 2. 2017, Varneje v gore - Mobilni telefon v gorah lahko reši življenje
  Ob mednarodnem dnevu skupne evropske številke za klic v sili 112 objavljamo nekaj napotkov, ki bodo lahko kdaj pomagali pri težavah v gorah in na planinskih poteh. 

11.2. je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav - na Hrvaškem, v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije. Letos mineva 22 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla za Švedsko, kot druga država v Evropi že leta 1997.
6. 2. 2017, Janez Volkar: Nošak pred 40 leti
  Predavanje Janeza Volkarja na 11. festival gorniškega filma: V nemirno deželo Afganistan se nas je šest Slovencev skupaj s sedmimi poljskimi prijatelji podalo pred štiridesetimi leti. Cilj prve poljsko-jugoslovanske odprave je bil 7492 metrov visoki Nošak. Težave poljskih organizatorjev in velike podražitve prevozov in nosačev so »odplavile« aklimatizacijske ture. A ko smo se lotili hriba, smo bili sorazmerno hitro na vrhu. Vsi. 
1. 2. 2017, Dekleta se lahko pohvalijo - prvič v življenju in kar z dvema naenkrat
  Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Če smo pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom. Drži, stanejo, so dragi - sam vedno poudarim, da je kasneje vsak venec bistveno dražji.
 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Kamnik, 2021